Honda on herättänyt Insight-hybridin henkiin

Ensimmäiset Insight-yritelmät olivat vaisuja ja jäivät auttamatta Toyota Priuksen jalkoihin.

Loppuviikon lukijakysymyksessä palautamme mieleen takavuosien hybridin Honda Insightin. Jyväskyläläisen "Honda-miehen" lähettämä kysymys on kokonaisuudessaan tällainen:

"Väittelimme kaverin kanssa, oliko ensin Toyota Prius vai Honda Insight. Se ratkesi nettihaulla Toyotan hyväksi. Sitten tuli uusi kiista, joka ei ratkennut. Onko automalli nimeltään Honda Insight yhä tuotannossa?"

Kiitos kysymyksestä.

Ensin vähän taustaa: Honda alkoi valmistaa hybridi-Insightiä vuonna 1999. Auton ensimmäinen sukupolvi oli peräti kummallinen, kaksipaikkainen pikkuauto. Autossa akusto vei niin paljon tilaa, että sitä pilkattiin akkukuljettimeksi.

Malliuudistus toi lisää sisätilaa, mutta ei muuten asioita paljon kohentanut. Sähkömoottorin teho oli niin pieni (14 hv), että bensiinimoottoria tarvittiin joka tapauksessa käytännössä kaikkeen. Keskisuomalaisen koeajossa vuonna 2012 Insight kulutti selvästi yli kuusi litraa satasella. Jutussa todettiin myös, että etuistuin oli surkean lyhyt, ohjaus tunnoton ja liian kevyt sekä jousitus Suomen teille aivan liian jäykkä.

Honda Insightiä ensirekisteröitiin Suomessa enimmillään 120 vuodessa. Muuallakaan maailmassa se ei oikein noussut lentoon, joten vuonna 2014 Honda ilmoitti lopettavansa Insightin tuotannon. Yhteensä Honda valmisti vuosina 1999–2014 noin 100 000 Insightiä.

Mutta lopuksi pieni yllätys, ja samalla vastaus kysymykseen.

Hondan osastolla ensi viikolla alkavassa Tokion autonäyttelyssä on esillä uusi Insight. Se on ainakin toistaiseksi on myynnissä vain Aasiassa.

Vastaus lukijakysymykseen on kyllä. Honda valmistaa autoja Insight-mallinimellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.