Huono ajotaito menee suvussa

Näytetäänkö sinulle usein keskisormea liikenteessä, huomaatko ajavasi usein ylinopeutta tai kiinni toisen puskurissa? Onko auto välillä lähteä niin sanotusti lapasesta? Jotkut ihmiset ovat yksinkertaisesti huonoja kuskeja ja heidän ei pitäisi saada ajokorttia lainkaan.

Uuden tutkimuksen mukaan tietynlaisilla geeneillä varustetut autoilijat ei pysty etenemään maanteillä niin kuin heidän kanssa-autoilijansa tekevät. Kalifornian yliopiston Irvinen kampuksella on selvitetty, että tälläinen geeni on 30 prosentilla kuskeista.

Tutkimuksen rahoitti National Institutes of Health ja siitä on kerrottu viimeisimmässä Cerebral Cortex -julkaisussa.

Kyseessä oleva geeni rajoittaa BDNF-proteenin (brain-derived neurotrophic factor) saatavuutta vireyden tai esimerkiksi autolla ajamisen hetkellä.

Proteeni vahvistaa muistia tukemalla aivosolujen välistä kommunikointia ja pitämällä ne vireinä. Kun henkilö on keskittynyt tiettyyn tehtävään - vaikkapa ajamiseen - BDNF:aa erittyy sillä aivon alueella, joka liittyy juuri kyseiseen tekemiseen. Liikenteessä sähläävillä tämä proteeni on päässyt "suuren kysynnän" takia loppumaan.

Tutkijat ovat nyt kiinnostuneita selvittämään kolareihin joutuneiden geeniperimää, joutuvatko ko. henkilöt useimmin liikenneonnettomuuksiin kuin muut?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.