Irtisanottujen nettiraivo säestää Opel-neuvotteluja

Uusi pääjohtaja saneerasi PSA Groupin hyvään tuloskuntoon, mutta se ei ilahduta kaikkia.

Opelin ostamisesta neuvotteleva PSA Group on saanut viime aikoina poikkeuksellisen paljon lokaa niskaansa verkkosivustoilla ja yleisönosastoilla monissa maissa.

Nettiraivon syy on yksinkertainen. Peugeotia ja Citroëniä valmistava ranskalaisyhtiö aloitti vuonna 2013 kehitysohjelman, jolla tavoiteltiin roimia kustannussäästöjä. PSA Group on kehittänyt ohjelmansa aikana ulos autonvalmistuksesta yli 10 000 ihmistä.

Tehtaita on lakkautettu ja ihmisiä irtisanottu useissa valtioissa. Irtisanottujen on jonkin verran hankala niellä ajatus, että PSA Groupilta löytyy nyt 1,5–2 miljardia euroa Opeliin ostamiseen General Motorsilta.

Nettisolvausten kohteeksi henkilöityy PSA Groupin pääjohtaja Carlos Tavares. Hänen vuosiansionsa lähes kaksinkertaistettiin noin 5,3 miljoonaan euroon vuonna 2015. PSA Groupin liikevoiton ja automallistojen kehitystä tutkimalla Tavaresin palkankorotusta voi pitää ansaittuna, mutta suuren yleisön keskuudessa näyttää kytevän jopa raivostuneen päinvastaisia mielipiteitä.

Opel työllistää Saksassa noin 18 000 ihmistä. Koska Opel on tehnyt 2000-luvulla joka vuosi tappiota, yhtiössä pelätään Tavaresin punakynän heilahdusta mahdollisen omistajanvaihdoksen jälkeen. PSA kun näyttää oppineen armottomat keinot, joilla tappiokierre muutetaan voitolliseksi toiminnaksi.

PSA Group julkistaa vuoden 2016 tuloksensa tämän viikon torstaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.