Isän ja pojan yhteinen harrastus – rokkiralli vie viikonloppuisin eri puolille Suomea

Kun Julius Ohrasen, 16, ja isänsä Marko Ohrasen, 41, yhteinen rokkiralliviikonloppu taas alkaa, he pakkaavat tuttuun tapaan farmariautoonsa makuupussit, muut viikonlopputarvikkeet ja valmiit eväät ensimmäistä eli perjantai-iltaa varten. Tällä kertaa matka suuntasi Joutsaan. Rokkirallia ajetaan lauantaina ja sunnuntaina ja kisan jälkeen ajellaan taas kotia kohti.

– Tällä kertaa olin tehnyt valmiiksi pitsaa ja kerrosvoileipiä, sitten grillasimme tietysti makkaraa. Yleensä grillaamme, isä kertoo.

He yöpyvät aina autossaan ja yleensä varikolla, sillä he seuraavat aktiivisesti jyväskyläläistä Rolf Putkosta, joka juuri nyt viikonloppuna sijoittui lauantain kisassa ensimmäiseksi ja sunnuntaina toiseksi.

Juliuksen vanhemmat erosivat pojan ollessa 8-vuotias, ja poika asuu vuoroviikoin isänsä luona. Yhteinen viikonlopun vietto on niin vahva ja rakas harrastus, että vaikka ralliviikonloppu sattuisikin olemaan äidin viikonloppu, Julius suuntaa kulkunsa siitä huolimatta isän kanssa rokkirallimaailmaan. Äidillä ei ole mitään harrastusta vastaan.

– Tämä antaa minulle valtavasti iloa, Julius toteaa viisaasti.

Isä lisää siihen, että autoiluharrastus on parhainta yhteistä tekemistä mitä kuvitella voi. Yhdessä touhuaminen mieluisan asian kanssa lujittaa isä–poikasuhdetta juuri oikealla tavalla. Isä kannustaa poikaansa ja toimii samalla tärkeänä esimerkkinä.

Parivaljakko on harrastanut rokkirallia nyt vuoden verran. Vasta viime kesän vastaava Joutsan autoilutapahtuma oli heidän ensimmäinen yhteinen reissunsa. Isä oli käynyt rokkiralleissa toki jo aiemmin.

Kohtalolla oli sormensa pelissä viime kesänä, sillä juuri Juliuksen ensimmäisellä kerralla mukana ajoissa oli Rolf Putkonen, jonka vanhemmat Mari ja Mirko Putkonen olivat Marko Ohrasen perhetuttuja jo vuosien takaa. Siinä yhdessä touhuttiin viikonloppu Rolfin ajoja seuraten, ja siitä se kipinä syttyi.

Nyt kun vuosi on takana, isä ja poika Ohranen osallistuvat myös muutamiin huoltotoimiin muiden tiimiläisten ohela ajojen aikana ja jälkeen. Jopa Juliuksella on oma pieni vastuualueensa.

– Minä saan jäähdyttää konetta puhaltimella ajon jälkeen, se tapahtuu lehtipuhaltimella, Julius kertoo innoissaan.

Isä-Marko puolestaan toimii Rolf Putkosen Mirko-isän apukätenä huollon aikana.

– Mirko huutaa, että anna se ja se työkalu, kaiken pitää tapahtua todella nopeasti. Eli kyllä siinä apukäsiä tarvitaankin.

Varikolla työskentely myös opettaa Juliusta, sen hän myöntää itsekin.

– Kuuntelen kuinka ja minkälaisista asioista ammattikuskit puhuvat toisilleen.

Ohraset ovat osa tiimiä, sillä ajojen loputtua Putkoset jo varmistavat, että tulevathan isä ja poika seuraaviinkin ajoihin Hyvinkäälle.

– Tulemme varmasti. Seuraavat rokkirallit ovat syyskuun 8. ja 9. päivä, Marko Ohranen toteaa.

Tulevaisuus tuntuu Juliuksella olevan jo hyvin mietittynä. Hän opiskelee Jyväskylän ammattiopistossa tieto- ja tietoliikennetekniikan kaupallisen linjan perustutkintoa.

– En halunnut opiskella autoalaa, sillä haluan pitää automaailman vain hyvänä harrastuksena.

Nyt kun rokkirallikipinä on leiskunut jo vuoden verran, on nuorella miehellä suunnitelmissa sama ura.

– Aion säästää tosissani omaa Superluokan autoa varten esimerkiksi kesätöillä, ja ehkä parikymppisenä pääsen jo ajamaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .