Jopa kolmanneksella väärä luulo autonsa huollattamisesta

Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistyksen tekemän kyselytutkimuksen mukaan noin kolmanneksella autonomistajista on harhaluuloja autonsa huollattamisesta. Noin kolmannes nimittäin luulee, että huolto pitää tehdä valtuutetussa merkkihuollossa, jotta valmistajan antama takuu säilyy.

EU:n ryhmäpoikkeusasetuksen mukaan auton omistaja saa vapaasti päättää, missä huollattaa autonsa ilman takuun raukeamista. Saman asetuksen mukaan auton takuu ei raukea, vaikka varaosina käytettäisiin jotain muuta kuin valmistajan merkkiä –kunhan varaosa täyttää valmistajan määrittämät laatukriteerit.

Tutkimuksessa kävi myös ilmi, että jopa 45 % suomalaisista autonomistajista luulee, että automerkin omia varaosia on käytettävä.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston johtaja Anja Peltonen korostaa, että tehtävää alalla on.

– Oikea tieto kuluttajan oikeuksista takuuaikana ja autoa huollettaessa on terveen kaupankäynnin perusedellytys, mutta tutkimustulosten mukaan tässä näyttäisi vielä olevan paljon tehtävää. Kuluttajan valinnanvapaus on tärkeä osa markkinoiden toimivuutta ja siksi kaikkien eduksi, Peltonen sanoo.

Tutkimus toteutettiin huhtikuussa 2014 ja siihen vastasi hieman yli 1 000 18–70-vuotiasta autoilevaa suomalaista. Heillä 98 prosentilla oli oma auto ja kolmella prosentilla työsuhdeauto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.