Joulupukki pärjää ilman navigaattoriaVanha fraasi "Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty" pätee osuvasti joulupukinkin ammatissa. Parkkipaikat ja vieraat kadunnimet on syytä selvittää ennakkoon.

- Minä kierrän tuntemattomat paikat etukäteen ja selvitän reitit. En tarvitse navigaattoria, kertoo reilusti yli kymmenen vuotta alalla työskennellyt pukki.

Ajoreitin suunnittelussa on tärkeää varata riittävästi aikaa.

- Minulta ei ole jäänyt yhtään keikkaa tekemättä. Olen laatinut sellaiset aikataulut, että olen mieluummin vähän liian aikaisessa kuin myöhässä. Lapsille viisi minuuttiakin ottaa koville. Toivon, että muutkin pukit varaavat kunnolla aikaa.

Muutaman kerran pukin kännykkä on soinut keikalla, kun toinen pukki onkin tehnyt oharit. Ei muuta kuin paikkaamaan ammattikunnan mainetta.

- Kännykän käyttö näissä tamineissa on aika hankalaa.Auraajat vähissä


Viime vuosina tilausta tehneiden vanhempien suurin toive on ollut valkea joulu. Sitä toivoo pukkikin ja kymmenen asteen pakkasta.

- Jos on kylmempää, pitää olla niin paljon vaatetta, että sisällä tulee kuuma, kun pidän lapsia polvella.

Lumimyräkkä aattona on hankala, koska talonmiehet ja auraajat ovat vähissä.

- Raput on kyllä lakaistu, kun pukkia odotetaan.

- Muutaman kerran on ollut hirmuinen lumisade aattona iltapäivällä. Auton puhdistus on silloin emähommaa, joulupukki siunailee.

Hänen mukaansa isommat tiet ovat yleensä aattonakin ajokunnossa, eivätkä hänen etuvetoiset autonsa ole juuttuneet kinoksiin tai hyytyneet pakkaseen vielä kertaakaan. Nyt alla on pari vuotta vanha Hyundai Accent, eikä edellinen Seat Cordobakaan ehtinyt kovin vanhaksi.

- Lapset kyselevät, että missä se poro on. Kerron, että se uupui ja piti jättää se huoltoasemalle ja vuokrata auto tilalle, pukki naurahtaa.

Pukki luottaa nastarenkaisiin ja lukkiutumattomiin jarruihin. Ajonvakautusjärjestelmää nykyisessä kulkupelissä ei vielä ole.Pukki ei ota glögiä


Nykyään joulupukki heittää aattona 12-13 keikkaa ja joskus joitakin keikkoja jo edellisenä päivänä. Hän pitää hyvänä, että osa asiakkaista haluaa pukin paikalle jo aiemmin päivällä. Siten aattoilta jää vähän väljemmäksi.

Uransa ensimmäiset keikat hän teki silloisessa kotilähiössään jalkaisin, mutta tahdin tiivistyttyä auto piti ottaa alle.

- Ei ole tarvinnut kuskia ottaa. Glögiä on tarjottu vain harvassa paikassa.

- Yksi keikka jäi mieleen, kun paikalla oli vain vanhempaa väkeä, lapsia ei ollut yhtään. He olivat saaneet Inarista vieraita ja halusivat näyttää, että on pukki täälläkin. Jaettavana ei ollut kuin neljä lahjaa, minkä jälkeen isäntä kysyi, ottaako pukki glögiä. Sanoin, etten ota, koska jatkan vielä matkaa. Minun keikoillani ei ole paljon alkoholia näkynyt, vain viiniä ruokapöydässä, pukki kiittelee.

Joulupukin onneksi liikenne on jouluaattoiltoina kovin hiljaista. Liikkeellä on vielä alkuillasta hautausmailla käyneitä, mutta sen jälkeen lähinnä vain joulupukkeja. Jos kolari sattuisi kohdalle, toisenkin ratin takana olisi todennäköisesti pitkäpartainen mies punaisessa nutussaan.Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.