Juupajoen mies mykisti kustomoitujen pyörien MM-kisassa

Juupajoelta kotoisin oleva Veikko Sikiö nappasi hopeaa moottoripyörien rakentamisen MM-kisoissa Saksan Kölnissä. Kisassa näkyi muutenkin sinivalkoinen osaaminen, sillä mukaan oli kutsuttu neljä suomalaista.

Karsintojen jälkeen Kölniin ilmestyi 86 moottoripyörää pääasiassa Euroopasta, mutta kauempaakin oli tultu. Esimerkiksi Taiwanin ja Thaimaan rakentajat olivat paikalla.

Voittajaksi nousi Belgiasta kotoisin oleva rakentajakonkari Fred Krugger BMW:n sponsoroimalla muotoilututkielmallaan.

Sikiön kakkossija on mykistävä saavutus. Harva 30-vuotias rakentaa huippuviimeistellyn moottoripyörän alusta loppuun itse. Sikiön WSA-pyörän jokainen osa on suunniteltu itse ja valettu omassa pajassa. Itseoppineen metallimiehen luomuksesta ovat sponsoreiden läsnäolo ja kaupallisuus kaukana.

Tuomareiden näkemys moottoripyörän rakentamisesta poikkesi hiukan Suomessa totutusta. Meillä arvostettu, pitkälle viety käsityö ei niinkään kiinnostanut tuomareita, jotka painottivat huippuunsa viedyn muotoilun tuomia mahdollisuuksia tuotteen kaupallistamiseen.

Suomalaisista olivat Sikiön lisäksi kilpailemassa helsinkiläiset Alpo Varis ja Jussi Lundelin sekä jyväskyläläinen Anssi Kantonen.