Jyväskyläläisillä pyöräilijöillä välähtää

Nyt se on viimein mennyt jakeluun. Pyöräilijöiden valojen käyttö Jyväskylässä on yleistynyt pikku hiljaa. Tutkimuksen mukaan 43 prosentilla pyöräilijöistä on valo käytössä.

Kun päivät lyhenevät, taittuu monen polkupyöräilijän työ- ja koulumatka hämärässä. Nyt onkin korkea aika tarkistaa, että pyörän valot ja heijastimet ovat kunnossa.

Liikenneturva ja poliisi muistuttavat pyöräilijöitä valojen tarpeellisuudesta pyöränvalotempauksella. Ajankohtaisen tiedon lisäksi pyöräilijöille tarjotaan mahdollisuus voittaa pyörän valosarjoja ja pinnaheijastimia. Tempaus järjestään Jyväskylässä Puistokadun kevyen liikenteen väylällä perjantaiaamuna 9.10. kello 7-9.

Syyspimeän aikaan pyöräilijä erottuu huonosti ilman kunnon valoja ja heijastimia. Näkyvyys on heikko myös taajamissa, joissa valot ja varjot voivat vaikeuttaa nopeasti liikkuvan pyöräilijän havaitsemista. Hyvä valaisin näyttää tietä pyöräilijälle sekä auttaa muita tielläliikkujia havaitsemaan pyöräilijän. Laki määrää käyttämään polkupyörässä ajovaloja aina hämärän ja pimeän aikaan. Poliisi voi antaa valojen käyttämättömyydestä rikesakon.

Määräysten mukaan vain etuvalo on pakollinen, mutta myös takavalo on tärkeä. Pyörän valot asetettava niin, että vaalea valo on suunnattu eteenpäin ja punainen taaksepäin. Vilkkuvaa valoa ei saa käyttää pyörällä ajettaessa. Polkupyörässä on oltava asianmukaiset heijastimet: edessä, takana, polkimissa sekä sivulle suunnattuina. Oranssit pinnaheijastimet lisäävät pyöräilijän näkyvyyttä erityisesti tietä ylitettäessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.