Jyväskylässä myyntiin tullut Neste MY -diesel on täyttä roskaa

Nesteen kylmäasemalla Palokassa on alettu myydä Neste MY -dieseliä, joka valmistajansa mielestä muuttaa maailmaa.

Nesteen mukaan MY-diesel on 100-prosenttisesti jätteistä ja tähteistä valmistettu tuote. Sen luvataan leikkaavan polttoaineen elinkaaren aikana syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 prosenttia verrattuna fossiilisiin polttoaineisiin.

Uuden teknologian kerrotaan mahdollistavan lähes minkä tahansa kasviöljyn tai jäterasvan käytön dieselin valmistuksessa. Neste paljastaa käyttävänsä kaiken Suomessa saatavilla olevan eläinrasvajätteen.

Valmistaja viljelee markkinoinnissa sanaleikkiä, joka vakuuttaa uusiutuvan Neste MY -dieselin olevan täyttä roskaa.

Pikainen tarinointi dieseliä tankkaavien jyväskyläläisten kanssa Palokassa paljasti, että Neste MY on kuluttajille vieras tuote. Viidestä toimittajan kanssa tarinoineesta tankkaajasta vain yksi oli huomannut MY-tankkauspistoolin. Hänkin päätyi viereiseen Futura D -laatuun, koska arveli MY-dieselin sopivan vain raskaan liikenteen kalustolle.

Lyhyt tietoisku MY-dieselistä herätti tankkaajien mielenkiinnon, mutta se sammui välittömästi hintavertailuun. Kylmäasemalla uusiutuvan dieselin hinta oli 16 senttiä enemmän kuin perusdieselin.

– Periaatteessa kai jokainen meistä haluaa jättää pienemmän hiilijalanjäljen, mutta valintahetkellä hinta taitaa kuitenkin ratkaista. Nopeasti laskien tämä minun tankkaukseni olisi maksanut kympin enemmän, jos olisin valinnut MY-dieselin, muistutti eräs tankkaajista.

Uutuustuote on Nesteeltä upea idea. Ikävä kyllä, näidenkin vapaaehtoisten ilmastotalkoiden lopputulos taitaa olla ennalta arvattavissa. Osallistumme mielellämme maailman pelastamiseen, kunhan se ei koettele omaa lompakkoamme.