Kallis mutta rakas, sanoo turbomummo avo-Bemaristaan

Tarvittiin kaksi aivokasvainleikkausta ja henkinen kasvaminen, ennen kuin Marjatta Oksa tajusi, että turha tässä elämässä on liikaa miettiä, mitä muut ajattelevat. Hän päätti näyttää taivastelijoille pitkää nenää ja ostaa pamautti kirkkaanpunaisen avo-Alfa Romeon.

– Kun näin sen karamellin, sanoin heti, että tuon haluan. Soitin pankkiin ja kysyin, saanko lainaa avoautoa varten. Epäilivät, että onko siinä järkeä. Sanoin, että ehkä ei, mutta nyt mennään tunteella.

Elettiin 1990-lukua ja sairausjaksojen takia Oksa joutui pitämään pitkän tauon töistä. Kampaamoyrittäjä kuntoutui kuitenkin takaisin rakastamansa työn ääreen.

Raha olikin taas tarpeen, kun Alfa Romeo vaihtui mustaan BMW-avoautoon, johon Oksa ihastui ensisilmäyksellä. Se maksoi vähän ajettuna 199 000 markkaa.

– Bemari oli kallis, mutta mielestäni ansaitsin sen. Nauroin pankin tiskillä, että vaikka tilini ovat tyhjät, pitää ajaa hienolla autolla. Mennessäni kampaamolle silittelin Bemaria, että äiti menee nyt vähäksi aikaa töihin, niin saadaan sinut maksettua ja voidaan olla taas yhdessä.

Oksa vitsailee, että kun korvien välissä on todettu virallinen vika, on lupa sanoa ja tehdä mitä vaan. ”Sitten kun” ei kuulu enää hänen sanavarastoonsa.

BMW Z3 Roadster lanseerattiin James Bond -elokuvassa Golden Eye vuonna 1996. Oksan mukaan himoittua mallia ei ollut tuolloin Suomessa kuin 30 kappaletta. Kaksipaikkainen urheiluauto kääntää edelleen päitä ja sehän sopii leidille, joka uskaltaa elvistellä.

– Nautin siitä, että on vähän luksusta ympärillä. Kun mieluinen juttu osuu kohdalle, ostan sen, vaikka maksaisi mitä. Kaikki olen työlläni ansainnut. Bemarin hinnalla olisi saanut ehkä 10 ruosteista Ladaa, mutta mikä nautinto se olisi ollut?

Pari talvea sitten Säynätsalon mummo tuumasi, että olisi hyvä olla joku isompi auto, kun on lapsenlapsia kyyditettävänä. Hän halusi nelivetoisen automaatin ja kaupasta lähti mukaan kertaistumalla Suzuki Liana. Myyjäkin totesi, että harvoin varttitunnissa autokauppoja tehdään.

Turhaan eivät kutsu Marjatta Oksaa turbomummoksi. Vauhdikas leidi tekee nopeita päätöksiä ja harrastaa mitä haluaa tanssista pianonsoittoon.

Toukokuussa yrittäjälle on tulossa lisää vapaa-aikaa, kun hän laittaa kampaamonsa ovet lopullisesti kiinni Jyväskylän keskustassa. Luvassa on haikeita hyvästejä asiakkaille, jotka ovat käyneet vuosikausia luottokampaajansa luona. Mutta Bemaristaan hän ei luovu vielä, vaikka se on jo luvattu lapsenlapsille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.