Kauppa käy autoliikkeissä

Autoliikkeissä uskotaan, että käänne parempaan on tapahtunut, vaikka uusien autojen myynti jäi viime vuonna 2000-luvun alhaisimmaksi.

Uusien autojen tilauskannat ovat liikkeissä yleensä vähintään samalla tasolla kuin vuosi sitten. Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan henkilöautojen tilauskannat ovat nyt jopa parikymmentä prosenttia korkeammalla kuin viime tammikuussa.

- Meillä tilauskanta on noin 20 prosenttia korkeampi kuin vuosi sitten, kertoo jyväskyläläisen Autobestin toimitusjohtaja Jukka Keiholehti.

Hän tosin myöntää, että vertailuluvut ovat melko pienet.

O.K. Autossa ja Käyttöautossa tilauskanta on samaa tasoa kuin viime vuonna.

- Varovaisesti optimistisella ajattelulla edetään tähän vuoteen. Toki epävarmuustekijöitä on paljon, kuten työttömyys, sanoo O.K. Auton toimitusjohtaja Seppo Ståhlberg.

Hänen mukaansa Toyotan toimitusajat ovat viime vuotta pidemmät. Näinä päivinä tilattavan uuden Corollan saa vasta toukokuussa.

Käyttöauton aluejohtajan Pasi Järvisen mukaan viime vuoden loppupuoli näytti mukavalta, minkä vuoksi koko vuodesta tuli yllättävän hyvä. Käyttöauto myi viime vuonna Jyväskylässä 15 prosenttia enemmän autoja kuin vuonna 2008.

- Viime vuoden viimeinen neljännes näytti huomattavasti valoisammalta kuin aikaisemmin. Vaihtoautojen kysyntä on ollut hyvällä tasolla viime vuoden touko-kesäkuusta lähtien, Autobestin Keiholehti sanoo.

Suomessa rekisteröitiin viime vuonna 90 574 uutta henkilöautoa, mikä on 35,3 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2008. Keski-Suomessa määrä putosi 32,6 prosenttia, 3 417 uuteen henkilöautoon. Tämän vuosikymmenen huippuvuonna eli 2005 Keski-Suomessa myytiin 6 010 uutta henkilöautoa. Vuonna 2006 määrä oli 5 652. 2007 määrä putosi 4 590een ja vuonna 2008 nousi 5 067:ään.

Pieni kelpaa taas

O.K. Auton Ståhlbergin mukaan kysyntä tuntuu painottuvan pienikulutuksisiin autoihin, vaikka polttoaineen hinta on runsaan vuoden ollut totuttua alempana.

Järvisen mukaan ihmiset valitsevat auton entistä enemmän järkiperustein.

- Nyt auto ostetaan käyttötarpeen mukaan, hän sanoo.

Pari vuotta sitten moni osti dieselauton, vaikka ajomäärien perusteella bensa-auto olisi ollut parempi vaihtoehto.

Toissa vuonna puolestaan citymaasturit joutuivat huonoon huutoon. Järvisen mukaan tilanne on jälleen muuttunut.

- Citymaasturi heräsi uudelleen henkiin viime vuonna, varsinkin dieselit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.