Kolumni: Navigaattori jankutti ja kehotti vaarallisiin u-käännöksiin

Tein kesällä lomareissun Pohjois-Norjaan, Vadsön eli suomalaisittain Vesisaaren kuntaan.

Rengasmatkani, jonka hiilijalanjäljestä kannan yhä pientä pistoa sydämessäni, seuraava kohde oli Suomen Saariselkä. Naputtelin Norjan puolella navigaattoriin kohteen ja annoin mennä. Tarkoitus ei niinkään ollut saada reittitietoa vaan osviittaa siitä, paljonko matkaa on vielä jäljellä.

Pohjoisen teillä kun varteenotettavia risteyksiä ei ihan kauhean usein tielle osu, joten useimmiten navigaattorin neuvo on vain posottaa eteenpäin.

Navigaattorini oli kuitenkin heti eri mieltä kanssani. Se halusi palata Suomeen samaa tietä mitä olin Norjaan tullut, mutta minä halusin kokeilla toista reittiä. Jättää jo koetun Nuorgamin väliin ja palata Suomeen pikemminkin Suomi-neidon ohimon kohdalta. Sillä kukapa sitä samaa tietä viitsii edes takaisin tahkota.

Alkoi armoton jankuttaminen. Navigaattori naputti asiasta tasaisesti ja keksi aina uuden paikan jossa kääntyä. Uhkarohkeisiin u-käännöksiin se ei minua sentään usuttanut, mutta aina kun tien poskessa näkyi joku edes hiukkasen tietä muistuttava peltotien pätkä, se käski ajamaan sinne. Valtaosa teistä oli sellaisessa kunnossa, että auton pohja olisi varmasti ottanut kiinni tai rengas uponnut syvään monttuun.

Pariin otteeseen navigaattorin osoittamassa kohdassa ei edes ollut tietä. Olisikohan ollut joskus viime vuosisadan puolessa välissä ja silloinkin pikemminkin kinttutie kuin tie. Mielessä kävi jo, että oliko navigaattorilla jotain muita kuin ohjeita antavia suunnitelmia. Halusiko se ehkä nimenomaan ajaa minut ongelmiin kostoksi siitä, että en suostunut tottelemaan sen ohjeita.

Vaikka navigaattorin valitus oli lomalaiselle jopa yllättävän viihdyttävää, noin 50 kilometrin jälkeen päätin tehdä haun uusiksi. Nyt navigaattori oli jo reittivalintaani tyytyväinen ja kehotti reippaasti posottamaan eteenpäin.

Yksi asia jäi kuitenkin kovasti harmittamaan minua. Nimittäin se, etten tiedä mitä olisi käynyt, jos en olisi ladannut osoitetta uusiksi. Olisiko navi valittanut loppuun asti reittivalinnastani. Että olisiko se vielä 324 kilometriä myöhemmin, Saariselän pihassa, sanonut, että käänny ympäri ja ajattanut minut Saariselältä Saariselälle Nuorgamin kautta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .