Kommentti: Tämä voi yllättää, mutta useimmat polkupyöräilijät ovat ihmisiä

"Milloin olette kuulleet, että yhden punaisia liikennevaloja päin kävelevän ihmisen vuoksi kaikki jalankulkijat leimattaisiin holtittomiksi?" Timo Nieminen kirjoittaa.

Tänään se tapahtui taas. Kaikin puolin fiksu ihminen tuli kertomaan, että polkupyöräilijät ovat ärsyttäviä ja piittaamattomia.

Kuinka niin, kysyin.

– Tänä aamuna yksi pyöräilijä ylitti kadun ihan autoni edestä, suuntamerkkiä näyttämättä, hän perusteli.

Huono homma. Tapahtuuko tätä usein?

– En muista, ei kai, hän vastasi.

Omaan työhuoneeseeni päästyäni minua alkoi ensin naurattaa ja sitten harmittaa.

Milloin olette kuulleet, että yhden punaisia liikennevaloja päin kävelevän ihmisen vuoksi kaikki jalankulkijat leimattaisiin holtittomiksi. Tai suuntavilkun unohtavan autoilijan takia leimattaisiin kaikki autoilijat idiooteiksi.

Kaikki polkupyöräilijät sen sijaan saa niputtaa yhden huonosti käyttäytyvän polkijan mukaan. Liian monet autoilijat kaiketi näkevät polkupyörät liikenteen esteenä. Ja vieläpä sellaisena esteenä, josta ei tarvitse maksaa autoveroa, ajoneuvoveroa ja käyttövoimaveroa.

Yleistykset ovat vähän vaarallisia. Jos sinulla on surkea pomo, se ei tarkoita, että kaikki esimiehet ovat surkeita. Jos etelänlomalla joudut todistamaan brittituristin öykkäröintiä, se ei tarkoita, että kaikki britit öykkäröivät.

Vaikka olen autotoimittaja, pyöräilen noin 6,5 kilometrin työmatkani ympäri vuoden. Eipä minua ja monia muitakaan pyöräilijöitä ehkä voi kutsua nuhteettomiksi teiden ritareiksi.

Yhdestä asiasta uskallan joka tapauksessa olla varma. Jokainen meistä toivoo liikenteen olevan mahdollisimman turvallista. Ja mielellään sujuvan ilman turhaa vastakkain asettelua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.