Kuka kylvää pölykapseleita teiden varsille?

Autojen pölykapseleita näkee teiden ja katujen varsilla usein, ainakin tähän aikaan vuodesta. Ne löytyvät maasta, mutta usein nostaa ne näkyville paikoille ikään kuin mahdollisten omistajien löydettäväksi.

Miksi autojen pölykapselit irtoavat ajon aikana?

– Kun muoviset kapselit revitään irti vanteista kahdesti vuodessa, on selvää, että niiden kiinnityskynnet väsyvät ja rikkoutuvat ennen pitkää. Pölykapseleita irtoaa eniten renkaiden vaihdon jälkeen. On myös mahdollista, että ne on asennettu huonosti ja irtoavat sen takia. Yleensä rikkoontunut tai huonosti asennettu pölykapseli irtoaa, kun renkaaseen kohdistuu jokin tärähdys, esimerkiksi rengas osuu jalkakäytävän reunaan, sanoo toimipaikan päällikkö Marko Lilja Vianorilta.

Onko pölykapseleissa laatueroja?

– Alkuperäiset, uusissa autoissa olevat kapselit saattavat kestää pidempään kuin tarvikemyynnistä ostetut, mutta alkuperäisissäkin on eroja. Ostotilanteessa on vaikea arvioida, mitkä kestävät parhaiten. Jonkin verran hinta vaikuttaa, eli kalliimmat kestävät pidempään kuin halvemmat, mutta aina hintakaan ei ratkaise. Joidenkin pölykapseleiden kova muovi halkeaa heti, kun ne irrottaa pakkasessa.

Miksi autoissa pitää olla pölykapselit?

– Niitä ostetaan ulkonäön ja tyylin takia.

Onko kapseleiden irtoamisesta vaaraa muille tiellä liikkujille?

– Henkilöautojen pölykapselit ovat 99-prosenttisesti muovisia ja kevyitä. 1970-luvun ja sitä vanhemmissa autoissa olevat pölykapselit on tehty metallista. Pölykapselin osuessa tiellä kulkija voi pahimmassa tapauksessa saada ehkä mustelmia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.