Kuluvatko talvirenkaat, jos ne vaihtaa liian aikaisin? "Ei hyvä säästövinkki"

Leuto syksy saattaa houkutella siirtämään talvirenkaiden vaihdon normaalia myöhäisemmäksi. Renkaiden kulumisen pelossa ei vaihtoa kannata kuitenkaan siirtää.

Suuretkaan lämpötilan vaihtelut eivät kuluta talvirenkaita normaalia enempää. Renkaissa käytettävät kumisekoitukset on suunniteltu antamaan turvallinen pito, vaikka lämpötila sahaisi ylös ja alas. Nastarenkaiden ja kitkarenkaiden kulumisessa ei ole suuria eroja.

Milloin vaihto sitten tulisi tehdä?

– Talvirenkaat tulee vaihtaa autoon viimeistään, kun lämpötila pysyttelee +5 asteen tuntumassa päivälläkin. Tosin tulee muistaa, että lämpötila voi illalla, yöllä ja aikaisin aamulla olla miinuksen puolella ja tiet saattavat olla jäisiä. Parempi siis vaihtaa renkaat ajoissa, opastaa Matti Morri, Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö.

Kuluneilla talvirenkailla ajaminen ei ole hyvä säästövinkki. Vaikka kunnon talvikeliä ei vielä näykään, voivat tien pinnat olla jo liukkaita etenkin aamuisin. Tällöin kuluneista renkaista ei ole apua.

Kitkat vai nastat?

Toinen autoilijoita askarruttava kysymys on rengastyyppi. Kitkat vai nastat alle? Leuto syksy ei valintaa helpota. Pitäisikö nastarenkaat vaihtaa kitkaan, kun sää on leuto?

Matti Morri opastamaan pitämään pään kylmänä.

– Rengasvalintaa ei tulisi tehdä tämänhetkisen sään mukaan, hän huomauttaa.

Sen sijaan renkaiden valinnassa tulisi huomioida oma kokemus talviautoilunsta, muut autolla ajavat henkilöt, auton käyttötarve sekä se, onko autossa ABS-jarrut sekä luistonestojärjestelmä.

Perussääntö on, että nastarenkaat antavat jäällä kitkarenkaita paremman pidon. Erityisesti kokemattomat talviautoilijat sekä autolla päivittäin kelistä riippuen ajavat hyötyvät nastoista. Jos talvikeli pysyttelee tasaisena, pärjää myös kitkarenkailla.

Kitkarenkaat ovat mukavat, hiljaiset ja ne voi asentaa autoon jo hyvissä ajoin ennen ensilumia. Hankalammalla talvikelillä kitkoilla ajo vaatii kuitenkin erityisen ennakoivaa ajotyyliä ja rauhallisuutta.

Nastat saa laittaa nyt alle