Kun jenkkiauto on elämäntapa

Marjut Monosen kesä alkoi jo maaliskuussa, kun hän polkaisi Plymouth Valiantin tallista talvehtimasta. Amerikan rautaa tuurasi talvella kakkosauto Volvo, mutta kun on jenkkiautoihin hurahtanut, ei tavallinen kyyti maistu kuin pakkopullana.

Vuoden 1972 Valiantista puuttuvat nykyauton mukavuudet. Kaikki on käsikäyttöistä ja ilmastointi on ikkunan kautta, mutta se ei kuljettajaa haittaa. Hänen mielestään vanha auto saa olla varustetasoltaan pelkistetty.

– Ei siinä ole ohjaustehostintakaan, että kyllä tuntee aina ajaneensa, mutta tykkään siitä silti. On ihan oma juttunsa lähteä Valiantilla ajelemaan. Voin lähteä sillä vain huvikseni cruisailemaan, se kuuluu asiaan.

Mononen on viettänyt monta vuotta autotalleilla seuraamassa kavereiden autoprojekteja. Musta Valiant on hänen ensimmäinen oma jenkkiautonsa. Se valmistui sopivasti viime vuoden vappucruisingiin.

– Ostin Valiantin ilman tekniikkaa. Siihen piti hankkia moottori, vaihdelaatikko, taka-akseli, jarrut ja sun muut. Itse en kykene vielä autoa laittamaan, mutta se kiinnostaa paljon ja haluan itsekin oppia tekemään pikku hiljaa.

Jenkkiautoharrastus vie Monosta näyttelyihin ja alan ihmisten kokoontumisiin. Kausi alkoi perinteisesti pääsiäisenä American Car Showlla Helsingissä ja kesän kohokohta on kiihdytysajot Alastarossa.

Autojen rakenteluun voi satsata rahaa mielin määrin, mutta Mononen halusi itselleen kohtuuhintaisen käyttöauton. Siksi Valiant sai pitää alkuperäisen maalipinnan ja sisustuksen.

Yksi rahareikä on polttoaine, jota jenkkiautot hörppäävät melkoisesti. Marjut Monosen mukaan Valiant kulkee melko pienellä kulutuksella koneen kokoon nähden. Siinä on 5,9-litrainen V8-moottori, jota ei ole viritelty.

– Kuluja ei kannata laskea. Jenkkiautot ovat harrastus ja elämäntapa. Kuten eräs tuttuni totesi: ykkösluokassa matkustaminen on kalliimpaa.

Oma auto on ollut hänelle tärkeä siitä lähtien, kun hän sai ajokortin. Vanhoissa autoissa häntä miellyttävät niiden ulkonäkö ja kokonaisuus. Yhtä unelmien autoa on vaikea nimetä.

– Jenkkiautoja on niin monen tyyppisiä vuosikymmenestä riippuen. Niistä löytyy jokaiselta aikakaudelta omat suosikkinsa, sanoo Mononen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.