Kunniaa Fordille: Nerokas ja arjesta tuttu lisävaruste tekee tuloaan autoon

Pian saatetaan keskikonsolissa olevasta hanasta ottaa juomavettä, joka syntyy auton toimintojen sivutuotteena.

Muutama vuosi sitten Fordin tuotekehitysinsinööri luki lehtijutun katumainoksista, jotka ovat saaneet myös toisen käyttötarkoituksen. Mainostauluihin kondensoituva vesi otetaan talteen ja käytetään juomavetenä. Esimerkiksi Perussa mainostauluista saatavan puhtaan juomaveden määrä on merkittävä.

Ford-insinöörien kahvipöydässä kiiteltiin vuolaasti ideaa, jolla helpotetaan ihmisten elämää vesipulasta kärsivillä alueilla.

Sitten tuli se seuraava oivallus. Kun jotakin pitää jäähdyttää, alkaa usein kondensoituminen. Eli kaasumainen aine muuttuu nesteeksi.

Autoissa kondensoitumista tapahtuu melko paljon, muun muassa ilmastointilaitteen toiminnassa. Fordin insinöörit alkoivat siltä istumalta kehitellä järjestelmää, jolla voisi muuttaa kondensoitumisen auton sisälle tulevaksi juomavedeksi.

Nyt ensimmäiset juomavesihanat ovat koekäytössä Fordien keskikonsoleissa. Kondensoituva vesi otetaan talteen, puhdistetaan sekä ohjataan jäähdytettynä ja juomakelpoisena autoon miltei samalla tavalla kuin kraanavesi kodeissa ympäri maailmaa.

Ford ei ole esitellyt järjestelmänsä tarkkoja yksityiskohtia, koska patentti innovatiolle on vasta vetämässä. Ajatus on joka tapauksessa nerokas, koska autoon ohjataan vettä, joka tähän saakka on vain valunut autosta maanteille.

– Aluksi ajattelimme, että meille nauretaan. Nyt alamme olla melko varmoja, että tämä on täysin tuotantoautoihin siirrettävissä oleva varuste, sanoo Fordin tuotekehitysinsinööri John Rollinger.

Mikä ettei? Monien viime aikoina autoihin ilmestyneiden lisävarusteiden rinnalla tämä on nerokas idea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.