Kuorma-autorahtien määrä väheni Suomen teillä

Tyhjällä lavalla ajetaan neljäsosa matkoista.

Viime vuonna kuorma-autoilla kuljetettiin tavaroita koti- ja ulkomaan liikenteessä yhteensä kolme prosenttia vähemmän kuin edeltävänä vuonna tonneilla mitattuna. Tonnikilometrit lisääntyivät viisi prosenttia. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen laatimasta Tieliikenteen tavarankuljetukset -tilastosta.

Kuorma-autoilla kuljetettiin tavaroita vuonna 2015 kotimaan liikenteessä yhteensä 267 miljoonaa tonnia, mikä oli kaksi prosenttia vähemmän kuin edeltävänä vuonna. Kuljetusmatkoja ajettiin yhteensä 1,6 miljardia kilometriä, mikä oli kymmenen prosenttia vähemmän kuin edeltävänä vuonna. Tonnikilometrejä kertyi yhteensä 21 miljardia, mikä oli kuusi prosenttia enemmän kuin edeltävänä vuonna.

Tonnikilometri kuvaa kuljetustyön määrää ja se lasketaan matkoittain tonneina ilmoitetun tavaran painon ja kilometreinä ilmoitetun kuljetusmatkan tulona.

Tonneilla mitaten 73 prosenttia kaikista tavaroista kuljetettiin korkeintaan sadan kilometrin pituisilla matkoilla vuonna 2015. Osuus väheni prosentin edeltävään vuoteen verrattuna. Kilometreinä mitattuna eniten ajettiin tyhjänä, 25 prosenttia kaikista kilometreistä.

Keskimääräinen kuljetusmatka vuonna 2015 oli 62 kilometriä, mikä oli kaksi kilometriä enemmän kuin edeltävänä vuonna. Maa-aineskuljetusten keskimääräinen kuljetusmatka oli 19 kilometriä ja tukki- ja kuitupuukuljetusten 99 kilometriä. Tyhjien matkojen keskimääräinen kuljetusmatka oli 43 kilometriä, mikä oli samaa tasoa kuin edeltävänä vuonna.

Lähde: Tieliikenteen tavarankuljetukset 2015, Tilastokeskus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.