Kuski, älä häikäisty

Aurinkolasit on valittava käyttötilanteen mukaan. Autoilijan aurinkolasikehyksen tulee olla kapea, jotta sivulle näkeminen ei esty.

Autoilijan ehdoton linssivalinta on polarisoiva linssi, jossa on myös fotokromaattinen ominaisuus. Aurinko paistaa keväisin ja syksyisin matalalta, ja heijastuu häiritsevästi ja jopa häikäisevästi mm. märästä tienpinnasta tai konepelliltä.

Nopeasti vaihtuvissa kuivan ja märän tienpinnan heijastumissa polarisoiva linssi helpottaa näkemistä. Kun linssin väriksi vielä valitaan kellanruskea, lasit parantavat kontrasteja, jolloin näkymä vaikuttaa selkeämmältä.

Optisen Alan Tiedotuskeskus muistuttaa, että yksilläkin aurinkolaseilla, mutta jos halutaan kuhunkin käyttötilanteeseen paras lasi, tulee aurinkolaseja olla useampia.

Heijastukset haittaavat


Autoilijoiden lasien linssien takapinnan heijastuksenestopinnoite on tärkeä, jotta heijastukset eivät häiritse näkemistä.

Linssin tummuuden tulisi olla alle suojauskykyluokka 4:n, sillä muutoin linssi on liian tumma hämärässä ajamiseen, liikennevalojen kunnolliseen erottamiseen sekä riittävään näkemiseen varjoisilla tienpätkillä.

Uusimman teknologian tummuvat eli fotokromaattiset linssit tummuvat myös auton sisällä. Aikuisnäköinen valitsee aurinkolasikseen erilaisen moniteholinssityypin kuin yleislaseihin tai työhön. Autoilijan moniteholinssissä on optinen leveä kauko-osa sekä kapea ja matala lukuosa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.