Lähivuosina myllätään useita valtateitä – kalleimmat hankkeet Lahden ja Oulun seuduilla

Liikenne- ja viestintäministeriö on esittänyt myös Kirri–Tikkakoski-moottoritiehankkeen aloittamista ensi vuonna.

Suomen merkittävimmät tiehankkeet mylläävät Lahden ja Oulun seutujen liikennettä sen jälkeen kun Haminasta Vaalimaalle kulkeva moottoritieosuus valmistuu ensi keväänä.

Lahteen rakennetaan eteläinen kehätie, joka siirtää valtatie 12:n linjauksen etelämmäs, pois Lahden keskustasta. Oulussa puolestaan levennetään kaupungin ohittavaa moottoritietä, minkä lisäksi Nelostietä Oulun ja Kemin välillä parannetaan kauttaaltaan.

Lahden hanke maksaa 275 miljoonaa ja Oulu–Kemi-hanke 155 miljoonaa euroa. Molempien on määrä valmistua 2021.

Nelostietä myllätään myös Keski-Suomessa. Äänekosken kohdalla Nelostietä muutetaan nelikaistaiseksi, ja muutenkin Äänekosken liikennejärjestelyjä parannetaan Metsä Groupin biotuotetehtaan aiheuttaman lisääntyneen raskaan liikenteen takia.

– Jos avataan uusia tuotantolaitoksia, ne tarvitsevat tuekseen sen, että raaka-aineet kulkevat tuotantolaitokselle ja valmiit tuotteet laitokselta kuluttajille tai vientiin, taustoittaa Liikenneviraston suunnittelu ja hankkeet -toimialan ylijohtaja Rami Metsäpelto.

Nelostien kohentaminen myös Kirrin ja Tikkakosken välillä Jyväskylän pohjoispuolella on suunnitelmissa. Liikenne- ja viestintäministeriö on esittänyt tämän 139 miljoonan euron hankkeen käynnistämistä ensi vuonna.

Muitakin merkittäviä hankkeita valmistuu lähivuosina. Etelä-Savossa Viitostietä kohennetaan Mikkelin ja Juvan välillä 121 miljoonalla eurolla. Etelä-Karjalassa taas metsäteollisuuden kuljetuksille tärkeää Kuutostietä parannetaan Lappeenrannan ja Taavetin välillä.

Turun ja Porin välillä valtatie 8:n remontti on jo loppusuoralla. Tielle rakennetaan vielä muun muassa lisää ohituskaistoja, ja koko projektin pitäisi valmistua 2019 mennessä.

Merkittäviä uusia moottoritiehankkeita ei sen sijaan ole lähivuosina tiedossa sen jälkeen, kun Vaalimaan moottoritie avataan liikenteelle ensi keväänä. Esimerkiksi forssalaisten haave Kakkostien rakentamisesta moottoritieksi ei ole suunnitelmissa.

Vielä rakenteilla oleva 32 kilometrin osuus Haminan ja Virolahden Vaalimaan välillä on osa E18-tietä, joka vie Turusta itärajalle.

Tästä on kyse: Valtateitä myllätään ympäri Suomea

Merkittävimmät lähivuosien tiehankkeet Suomessa:

– Haminan ja Vaalimaan välinen 32-kilometrinen moottoritieosuus valtatiestä 7 valmistuu ensi keväänä. Moottoritie Loviisan Koskenkylästä Haminaan valmistui jo 2014.

– Hollolan ja Lahden alueelle valmistuu 2021 Lahden eteläinen kehätie, joka siirtää Lahden keskustaa sivuavan itä-länsi-suuntaisen valtatie 12:n kulkemaan nykyistä etelämmäs. Kustannusarvio on 275 miljoonaa euroa.

– Nelostietä Oulun ja Kemin välillä parannetaan 155 miljoonalla eurolla. Kempeleessä ja Oulussa töiden pitäisi valmistua 2018, Oulun seudulta pohjoiseen työt ajoittuvat vuosille 2019–2021.

– Viitostietä parannetaan 37 kilometrin matkalta Mikkelin ja Juvan välillä. Osa nykyään tukkoisesta tieosuudesta rakennetaan nelikaistaiseksi. Kustannukset ovat 121 miljoonaa ja valmista pitäisi olla 2020.

– Valtatien 8 parannusurakka Turun ja Porin välillä on loppusuoralla. Hankkeessa muun muassa rakennettiin Raision ja Nousiaisten välinen osuus moottoritieksi. Kokonaishinta on 102,5 miljoonaa.

– Äänekosken kohdalla muutetaan osa Nelostiestä nelikaistaiseksi ja parannetaan myös katuverkkoa. Tietyöt maksavat 78 miljoonaa ja valmistuvat 2019.

– Taavetin ja Lappeenrannan välillä Kuutostietä parannetaan 28 kilometrin osalta, josta 12 kilometriä on kokonaan uutta tietä.  Hanke maksaa 76 miljoonaa, valmista pitäisi olla tänä syksynä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.