Läpeensä rehti autonvalmistaja: Kiitos kiinnostuksestasi, mutta tuotekehittelymme ansioluettelo on tyhjä

Tänä viikonloppuna piti Toljatin kaupungissa viettää Ladan 50-vuotisjuhlaa. Autonvalmistaja AvtoVAZ valmistautui näyttäviin karkeloihin, sillä Venäjän myydyimmällä automerkillä on tietysti faneja ympäri maailman.

Eipä tullut Lada-festivaalia. Korona tappoi tämänkin riehan.

Jonkinlaisen ylistyslaulun Lada kuitenkin ansaitsee. Ja koska uudet Ladat eivät enää ole suuria hittejä Suomessa (tänä vuonna yksi ensirekisteröinti, viime vuonna kaksi), autotoimittajan on päivitettävä Lada-tietonsa AvtoVAZin lehdistölle rakentamilla verkkosivuilla.

Ensimmäinen havainto on, että Ladan tämän hetken mallit (Granta, Vesta, Largus, 4x4 ja XRAY) ovat Pelle Miljoonan laulun sanoja lainaten "pelkistettyä todellisuutta". Niitä ei todellakaan ole suunniteltu designin ehdoilla. Muotoilu on suoraviivaisen minimaalista.

Toinen havainto on, että Venäjällä osataan markkinointiviestintä ihan yhtä hyvin kuin länsimaissa. Seuraavassa ote Lada Vesta Sport -mallin englanninkielisestä esittelystä:

"Urheilullisen moottorin kiehtova ärjyntä lähestyy. Kuulet jo renkaiden ulvonnan läheisestä risteyksestä. Ja sieltä tulee itse auto – halaten asfalttia sekä luovien taitavasti liikkuvien ja liikkumattomien esteiden välissä. Et tule koskaan unohtamaan hetkeä jolloin näit Lada Vesta Sportin ensimmäisen kerran."

Tottahan tuollaisella mainonnalla pärjää. Toukokuussakin Lada oli Venäjän ensirekisteröidyin automerkki. Myydyin malli oli Lada Granta ja toiseksi myydyin Lada Vesta. Kahdeksan kärkimallin joukossa olivat myös Lada Largus ja Lada 4x4.

Ladalle voi antaa ruusuja myös rehellisyydestä. Kansainväliselle lehdistölle tehdyillä sivuilla on osio "Innovation activity". Siellä siis esitellään Ladan tuotekehittelyn saavutuksia.

Napsautan innostuneesti auki tuotekehityksen saavutusten sivun. Saalis on samaa sarjaa kuin Ladojen muotoilu.

"Kiitos kiinnostuksestasi tähän aihealueeseen. Valitettavasti osiossa ei ole yhtään merkintää."

Harvinaisen suoraselkäinen yhtiö.

Paljon onnea, Lada!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.