Lapsellista käytöstä liikenteessä

Lapselta voi odottaa lapsellista käyttäytymistä myös liikenteessä, huomauttaa Liikenneturva. Koulujen alku lähestyy ja pian koulumatkaa taittavat myös tuhannet uudet koululaiset. Lapset leikkivät ja ovat impulsiivisia myös liikenteessä.

Lapsilla ei kokemuksen puutteen vuoksi ole selkeää käsitystä liikenteen vaaroista. He eivät pysty arvioimaan lähestyvän ajoneuvon nopeutta tai etäisyyttä, eivätkä ymmärrä autoilijoiden tai muiden ajoneuvojen kuljettajien pysähtymismahdollisuuksia.

Aikuisten asia on muistaa että:

• lapsen valmiudet turvalliseen kulkemiseen kehittyvät vähitellen,

• lapsen kokemattomuudesta johtuu, että hänen on vaikea nähdä monimutkaisia liikennetilanteita oikein,

• lapsen voi olla vaikea kuulla, mistä suunnasta auton ääni tulee tai arvioida lähestyvän auton etäisyyttä ja nopeutta,

• pieni koko estää lasta näkemästä esimerkiksi pysäköityjen autojen yli ja vastaavasti autoilijan on vaikea havaita lasta autojen ja istutusten välistä.

Aikuisten vastuu


Siksi Liikenneturva alleviivaa, että lasten turvallisuus on aina viime kädessä vanhempien ja aikuisten vastuulla.

Liikennetilanteiden ennakointi pätee niin aikuisten kuin lastenkin liikkumiseen. Vaaroja voi välttää ajattelemalla etukäteen turvallisen liikkumisen mahdollisuuksia ja reittejä. lasten osalta tämä jää vanhempien asiaksi.

On huolehdittava siitä, että lapsi lähtee ajoissa kouluun. Kiire aiheuttaa helposti vaaratilanteita. Lisäksi tärkeää on panostus lapsen turvalaitteiden käyttöön ja käyttää niitä myös itse.

On myös hyvä käydä läpi kevyen liikenteen kannalta keskeisimmät liikennesäännöt ja -merkit. Ennen koulun alkua on syytä tutustua koulureittiin.

Opitun kertaaminen kannattaa, sillä lapsen liikennetaidot kehittyvät vähitellen. Turvallista koulutien kulkemista kannattaa siis harjoitella ennen koulun alkua ja vielä uudestaan koulun jo alettua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.