Video: Vuosimallin 1938 paloauto oli alkujaan vihreä – maalattiin talvisin liituvärillä valkoiseksi

Laukaan kunnan ensimmäinen katettu paloauto hankittiin vuonna 1938. Autossa on Chevroletin runko, jonka päälle korivalmistaja rakensi puusta ja pellistä paloauton korin. Hankinta-aikaan Suomessa oli sodan uhka Neuvostoliiton puolelta ja niinpä korivalmistaja ehdotti, että auto maalattaisiin punaisen sijasta vihreäksi. Talvisin auto maalattiin liituvärillä valkoiseksi, vasta sodan jälkeen auto sai punaisen värin.

Chevrolet palveli Laukaan kuntaa uskollisesti 36 vuotta, minkä jälkeen auto siirtyi Keski-Suomen sellutehtaan paloautoksi Lievestuoreelle. Vuonna 1984 Laukaan palomiesyhdistyksessä heräsi innostus ja halu Laukaa ykkösen saamiseksi takaisin isiensä maille. Vanha Chevrolet vaihdettiin 60-luvun Fordiin ja Laukaan letukka palasi takaisin.

Palomiesyhdistys kunnosti auton vanhoja hyviä aikoja kunnioittaen. Auto maalattiin ja kunnostettiin vuoden 1985 aikana ja talkoisiin osallistui useita Laukaan yrityksiä. Työtä helpotti se, ettei autoa ikinä ollut kolaroitu ja tekniikkakin oli kestänyt hyvin.

Palovarustelu oli aikalaiselle varsin hyvä. Autossa on 500 litran vesisäiliö ja moottorin jatkeena tehokas keskipumppu, joka tarvittaessa tyhjensi säiliön alta minuutin. Auto takaosassa on liikuteltava pumppu, jolla saatiin lisää vettä. Lisäksi auton sivulla oleviin tiloihin saatiin kaikenlaista raivauskalustoa.

Auto on tyylikkäästi entisöity, täysin ajokelpoinen ja nykyisin esillä Laukaan paloaseman päädyssä, ikkunallisessa hallissa. Auto on ollut muutamassa näyttelyssä ja toiminut yhdistyksen jäsenten hääautona – toki näin hienosti ajan henkeen entisöityä paloautoa Laukaan kunta voisi esitellä enemmänkin.

Katso videolta miten Laukaan kunnan ensimmäinen paloauto kurvailee keskustan raitilla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .