Liikenneturva linjasi Pokémonin pelaamista liikenteen seassa

"Muista aina liikenteessä, monta pokémonia ompi eessä."

Lisää tarkkavaisuutta liikenteeseen, linjaa Liikenneturva, joka keskiviikkona antoi liikennevinkin Pokémon Go -mobiilipelin rasittamaan liikenteeseen.

– Viime päivinä suomalaisiakin villinnyt Pokémon Go on saanut monet ottamaan yhteyttä Liikenneturvaan ja ilmaisemaan huolestumistaan pelin mahdollisista lieveilmiöistä. Veikeä peli saa ihmiset liikkumaan ja houkutus narrata pokémoneja myös liikenteessä voi olla suuri. Liikenteessä huomio tulisi kuitenkin olla ensisijaisesti liikenteessä.

– Perusidealtaan peli on yksinkertainen. Peli tunnistaa GPS:n avulla pelaajan sijainnin ja luo Google Mapsin avulla virtuaalisen näkymän ympäristöstä. Näytölle ilmestyvien pokémonien pyydystäminen tapahtuu kännykän kameran avulla sen hetkisessä sijainnissa, kuten kadulla tai rakennuksissa. Peli toimii siis niin sanotussa lisätyssä todellisuudessa. Liikkeellä oleva pelaaja voi hakea myös pokestopeja, joista saatavat esineet auttavat oleellisesti pokémon-jahdissa. Tämä saa pelaajat pyörimään ympäriinsä katse kännykässä.

– Osa pelin hauskuudesta perustuu juuri tähän yllätysmomenttiin: koskaan ei tiedä milloin harvinaisempi pokémon pomppaa näytölle tai milloin on ohittamassa lisävarusteita sisältävän pokestopin, johon pelaaja on voinut lisäksi ripustaa pokémoneja kutsuvan houkuttimen. Peliympäristönä esimerkiksi Espan puisto on aivan eri asia kuin vilkas Mannerheimintien risteys, joten pelatessa olisi jollain tasolla oltava tietoinen myös tästä todellisuudesta, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen toteaa.

Jalan tai pyörällä liikkuvien pelaajien lisäksi tarkkaavaisena on pysyttävä myös auton ratissa. Heiskanen kannustaakin kuljettajia valppauteen, jos havaitsee potentiaalisen pokémonien metsästysseurueen tai yksinäisen kalastajan.

– Liikenteessä toiminta perustuu ennakoitavuuteen. Pokémonit voivat saada pelaajat käyttäytymään arvaamattomasti, joten tämä on syytä huomioida myös autoa ajaessa. Ja luonnollisesti kuljettajan kannattaa ajon ajaksi värvätä vänkärin paikalla istuva sijaisekseen, jos pokémonien bongailu alkaa houkuttaa autoillessa, Heiskanen täsmentää.

Lapsien kanssa asia on hyvä puhua selväksi:

– Lapsen kanssa voi lähteä yhdessä pokémon-jahtiin, ja siinä samalla keskustella pelisäännöistä. Huomion on oltava pelin lisäksi myös ympäristössä, ja pokémonin nappaamisen ajaksi on syytä pysähtyä kokonaan Metsästettäessä pokémoneja siinä missä perinteisempiä riistaeläimiä on kuitenkin aina muistettava noudattaa yleisiä liikenne- ja käyttäytymissääntöjä, Heiskanen kommentoi.

Autoilu on vielä asia erikseen.

– Kun kuljettajan katse on kännykässä, huomio on poissa liikenteestä. Pahimmillaan sokkona voi ajaa useita sekunteja. Tämä tarkoittaa onnettomuuteen joutumisen riskin moninkertaistumista liikenteessä, jossa asiat tapahtuvat nopeasti.

Lähde: Liikenneturva

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.