Lukija piti kahden vuoden ajan kirjaa autonsa käyttökuluista ja teki rapsakan havainnon – kahdeksan vinkkiä, joilla säästät vuodessa satasia bensatankilla

Innostunut autosivujen lukija soitti toimitukseen. Hän sanoi pitäneensä vuosina 2017 ja 2018 tarkkaa kirjanpitoa kaikista autonsa käyttökustannuksista ja tehneensä ”rapsakan havainnon”.

Lukijamme kertoi säästäneensä pienten asioiden ansiosta 424 euroa vuodessa oman autonsa bensiinilaskuissa. Molempina vertailuvuosina ajokilometrejä kertyi noin 21 000 eli hieman enemmän kuin suomalaisilla keskimäärin.

Polveilevan puhelinkeskustelun pohjalta kirjasimme säästövinkkien listan.

Siitä vaan ohjeita noudattamaan ja satasia säästämään.

1 Tasainen nopeus

Jos sinulla on autossasi vakionopeudensäädin, käytä sitä. Jos ei ole, käytä vakionopeusnilkkaa. Pääasia, että turha kiihdyttely ja jarruttelu jää. Liikennetilanteiden ennakoiminen auttaa tietysti myös.

2 Nopeusrajoitukset

Nopeusrajoitusten noudattaminen on kansalaisvelvollisuus. Sen lisäksi se on palvelus omalle lompakolle. Kun ajaa satasen nopeusrajoitusalueella 110 kilometrin tuntivauhtia, lukijamme väittää oman autonsa polttoainekulutuksen kasvavan noin kymmenen prosenttia.

 

3 Tarkkaile kulutusta

Lähes kaikissa nykyautoissa voi jatkuvasti tarkkailla polttoaineen kulutuslukemia. Se on hauska tapa, josta kuljettajalle syntyy pysyvä kilpailu itseään vastaan. Työmatka on yritettävä joka päivä ajaa eilistä taloudellisemmin.

4 Noudata vaihdesuosituksia

Polttomoottorinen auto kuluttaa pääsääntöisesti vähiten, jos auto etenee suurimmalla luontevasti vetävällä vaihteella. Monien manuaalivaihteisten autojen mittaristossa kerrotaan, milloin kannattaa vaihtaa. Niitä ohjeita kannattaa lukijamme mukaan noudattaa.

5 Ilmanpaineet

Oikeat renkaiden ilmanpaineet lisäävät ajamisen taloudellisuutta, turvallisuutta ja mukavuutta sekä sekä renkaiden käyttöikää. Pienellä vaivannäöllä voi siis säästää rahojaan jopa monin tavoin. Samoin ajamisen ilo saattaa löytyä, jos se on ollut löpsöjen renkaiden takia kateissa.

 

6 Mieti, mitä kuljetat

Tarpeeton suksiboksi katolla ja joutavien tavaroiden kuljetteleminen tavaratilassa voivat lisätä polttoaineenkulutusta yli kymmenen prosenttia. Hurja määrä, ja usein turhasta kumpuavia kuluja.

7 Ilmastointi

Mukava varuste autossa, mutta ei ilmastoinnin aina tarvitse olla päällä, opastaa lukijamme.

8 Tyhjäkäynti

Vinkkimiehemme sanoo, että häntä naurattaa ja samaan aikaan itkettää, kun ihmiset käyvät taloyhtiön parkkipaikalla laittamassa auton käyntiin jopa kymmenen minuuttia ennen liikkeelle lähtemistä. Se ei kuulemma ole 2000-lukua. Jos autossa on jonkinlainen esilämmitys, jämptisti lumet auton päältä pois ja matkaan. Tyhjäkäynnistä on kuulemma vain haittaa.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .