Lukijakysymys: Miksi ikkunan avaaminen liikkuvassa autossa aiheuttaa sietämättömiä korvakipuja?

Lukijoiden lähettämiä auto- ja liikenneaiheisia kysymyksiä ihmetellään toimituksessa joskus ankarasti. Kysymys sinänsä ei välttämättä aiheuta kummastelua, vaan sen lähettämisen ajankohta tai motiivi. Miksi juuri nyt?

Tätä pähkäilimme myös tällä viikolla, kun lukijamme paiskasi mielenkiintoisen pähkinän.

"Miksi yhden ikkunan avaaminen liikkuvassa autossa saattaa aiheuttaa korvia raastavan, jopa kivuksi muuttuvan tunteen?"

Yksinkertainen toimittaja ei tietenkään osaa tällaiseen vastata, joten pitää kilauttaa fiksulle kaverille. Hänen mukaansa kysymys ilmiöstä, jota laajemmin kutsutaan Helmholtzin resonaattoriksi. Lukijan kysymässä tapauksessa ilma kuulemma alkaa värähdellä yksiaukkoisessa tilassa.

Kun ilma pääsee autoon ja sieltä ulos vain yhdestä aukosta, syntyy värähteleviä ilmataskuja. Kun ne supistuvat ja laajenevat, syntyy jyskytykseltä vaikuttava efekti, joka voi sopivissa olosuhteissa olla melko voimakas. Kyseessä on sama ilmiö, jonka voi todeta puhaltamalla tyhjään pulloon. Liikkuvassa autossa mittasuhteet vain ovat isommat.

Selvä.

Tämän lyhyen oppitunnin jälkeen voisi lainata näyttelijä Masa Niemen usein toistuvaa sitaattia Pekka ja Pätkä -elokuvista: "Asiahan ei tietysti minulle kuulu, mutta..."

...miten ihmeessä joku keksii kysyä auton ikkunan avaamisesta juuri nyt, vuoden kylmimpänä aikana.

Eiköhän kuulkaa pidetä ikkunat visusti suljettuina. Vaikkapa ainakin tuonne huhti-toukokuulle saakka.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .