Mönkijöihin suunnitellaan turvarakennetta

Onnettomuustutkijat suosittelevat mönkijöihin turvarakennetta, joka estäisi kuljettajan puristumisen kuoliaaksi ajoneuvon kaatuessa. Valtaosa vakavista mönkijäturmista johtuu kaatumisesta.

Keskiviikkona julkistetussa raportissa suositellaan rakennetta, joka pitäisi nurin kellahtaneen mönkijän rungon sen verran irti maasta, että alle jäänyt pääsee pinteestä.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat selvittivät kaikkiaan 20 mönkijäonnettomuutta kahdelta viime vuodelta. Vuonna 2009 turmissa kuoli kuusi ihmistä ja viime vuonna kahdeksan. Eniten onnettomuuksia sattui Lapissa ja Pohjanmaalla. Tyypillinen uhri oli keski-ikäinen mies, joka ajoi mönkijää humalassa.

Tutkijalautakuntien mielestä alkolukko tulisi saada kaikkiin moottoriajoneuvoihin samoin kuin kypäräpakko maastoajoon. Mönkijöiden kuljettajat tarvitsisivat myös ajo-opetusta.

Amerikkalainen Pro-Tec System -yhtiö mm. valmistaa turvakaaria mönkijöihin. Yhdysvalloissa on jo vuosia kiinnitetty huomiota mönkijäonnettomuuksiin ja useassa osavaltiossa on pakollinen ajo-opetus uusille mönkijäkuljettajille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.