Maailman kallein lelu lohduttaa miljardööriä

Samaan aikaan kun olemme ihailleet maailman korkeimman rakennuksen avajaisia Dubaissa, toinen Dubai on menettämässä asemansa listaykkösenä.

Sheikki Mohammed Rashid al-Maktoumin omistama Dubai on ollut lähes neljä vuotta maailman suurin yksityinen huvijahti. Dubai on 162 metriä pitkä, mutta se häviää kahdeksan metriä venäläisen Roman Abramovitshin uudelle lelulle.

Abramovitshin huvijahti Eclipse on tarkoin varjeltu salaisuus. Aluksen valmistaja, telakkayhtiö Blohm+Voss ei sano virallisesti paatista mitään. Sen verran on tietoja kuitenkin vuotanut, että kyseessä on 170-metrinen alus, jossa on esimerkiksi kaksi laskeutumispaikkaa helikoptereille, pieni huvikäyttöön suunniteltu sukellusvene ja neljä monikäyttöistä moottorivenettä. Eclipseä voidaan myös puolustaa "nykyaikaisin keinoin" terroristeja tai merirosvoja vastaan.

Abramovitshin matkojen aikana aluksella työskentelee 75-80 työntekijää. Hampurissa rakennettu Eclipse maksoi jalkapalloseura Chelsean omistajalle noin 800 miljoonaa euroa. Se on kuitenkin pikkuraha Abramovitshille, joka on juuri kokenut maailman kalleimman avioeron. Hänen entinen vaimonsa Irina Abramovitsh lähti myrskyisästä avioliitosta noin 4 miljardin euron kultaisen kädenpuristuksen jälkeen. Abramovitshin omaisuuden arvioidaan huvenneen viime vuosina noin 15 prosenttia, kun osakekurssit ovat pudonneet.

Maailman suurimpien huvijahtien listan kärkipäässä on useita Saudi-Arabian kuninkaallisten omistamia ja joidenkin bisnesmogulien ( Paul Allen, David Geffen, Larry Ellison) omistamia jollia.

Tänä vuonna valmistuu 19 alusta, jotka yltävät sadan suurimman listalle. Niiden on oltava yli 70 metriä pitkiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.