Matkailuautojen vero uhkaa moninkertaistua

Matkailuautonomistajia sapettaa, sillä heidän ajoneuvoveronsa uhkaa nousta jopa viisinkertaiseksi maaliskuussa 2011. Uudet ajoneuvoveron maksuperusteet sorsivat heidän mielestään yhtä autoilijaryhmää aiheettomasti.

- Automme huilaa varmaan useita kuukausia talvella, Eino Konttinen miettii.

Samanlaisia suunnitelmia on myös monella muulla karavaanarilla, kun esimerkiksi kokonaismassaltaan 3400-kiloisen matkailuauton vuosittainen vero on 485 euroa. Eikä verottajaa kiinnosta, kuinka vähän tai paljon autolla ajetaan.

Jos uhkaukset auton seisottamisesta muuttuvat todeksi, ja autot otetaan joka vuosi kuukausiksi pois ajokäytöstä, valtiolta jää saamatta huomattava osa lasketusta kymmenen miljoonan euron lisätulosta.

Uudet ajoneuvoverolaskut laaditaan virallisten tyyppihyväksyttyjen hiilidioksidipäästöjen perusteella, mutta edes uusista matkailuautoista moisia tietoja ei ole, koska niiden tuotantosarjat ovat pienet. Mittausten tekeminen tehtailla olisi mahdollista, mutta se maksaa, eikä mikään muu maa sitä toistaiseksi vaadi.

- Tehtaat ovat ilmoittaneet, etteivät ne lähde ajattamaan testejä, kertoo Matkailuajoneuvotuojien toiminnanjohtaja Seppo Pietiläinen.

Useimmat henkilöautonomistajat selviävät veromuutoksesta muutaman kymmenen euron korotuksella tai jopa alennuksella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.