Melomalla luontoa lähelle – Risto Hokkanen on seitsemän kajakin mies

Autollakin pääsisi, mutta miksi, kun kajakilla on mukavampaa. 20 kilometriä meloen on kiva kuntolenkki jyväskyläläiselle Risto Hokkaselle, jota vesi vetää puoleensa.

– Viime kesänä tuli ennätys. Meloin 2620 kilometriä, mikä taitaa olla myös seuran ennätys, kertoo Hokkanen, joka on Melanvilauttajat ry:n aktiivijäsen.

Melanvilauttajien tukikohdasta Nenäinniemessä pääsee pujahtamaan kätevästi Päijänteelle. Lähivesien lisäksi Hokkanen on käynyt tänä kesänä melomassa muun muassa Pielisellä ja Saimaalla.

– Nyt on tullut mittariin vain lähes tuhat kilometriä. Matkaa ei ole kertynyt paljoa, koska hankin packraftin, jolla melon koskissa.

Packraft on ilmatäytteinen lautta, joka kulkee selkärepussa. Sen lisäksi Hokkasella on kuusi kajakkia eri tarkoituksiin, kuten koskiin, temppuiluun ja retkeilyyn.

– Tämä lasikuituinen on järvi- ja merimelontaan. Mukaan mahtuu parin viikon retkikamat leirintävälineineen ja muonineen. Kaikki pakataan vedenpitäviin pusseihin siltä varalta, jos joutuisi veden varaan.

Hokkanen on harrastanut melontaa 15 vuotta. Hän tietää, että kokeneenkin melojan tulee varustautua siten, että on kättä pidempää tiukoissa paikoissa. Hätätilanteita harjoitellaan ja vakiovarusteisiin kuuluvat esimerkiksi oranssi uimaliivi, varamela, työkaluja ja ensiapupakkaus.

– Itselleni ei ole sattunut haavereita, mutta kaverin kajakista olen joskus joutunut paikkaamaan reiän jeesusteipillä. Se korjattiin lasikuidulla myöhemmin.

Riippumaton voi myös laskea välttämättömiin välineisiin. Hokkanen on mies, joka retkeilee myös kerrostalossa.

– Nukun aina riippumatossa, sellainen on kotonakin olohuoneessa.

Melomaan pystyy lähes kuka vaan, mutta oikea tekniikka ja lajin niksit on hyvä opetella kokeneessa seurassa ja turvallisissa puitteissa.

– Melonta on koko ajan suositumpaa. Tänä kesänä kaikki seuramme alkeiskurssit täyttyivät nopeasti. Harrastus on edullinen. Kun liittyy seuraan, ei tarvitse itse ostaa kalustoa.

Hokkanen muistuttaa, että yleensä ei kannata lähteä yksin melomaan, vaan kaverin kanssa.

– Kannattaa aloittaa pikkujärvistä, että saa luottamuksen taitoihin ja sitten siirtyä isommille. Tai voi osallistua melontaseuran yhteisille retkille.

Vesiliikenteessä meloja on se, joka väistää.

– Laivaväylillä ei pidä meloa, mutta ylittää voi suorassa kulmassa. Merimerkit kannattaa opetella, että paikallistaa itsensä kartalle ja kompassi on hyvä olla mukana.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .