Miksi biokaasuauto? – Kuvataiteilija uhkuu innostusta vasta noin kuukauden vanhasta ajoneuvostaan

Taiteilija Minja Revonkorpi on ylpeä biokaasuauton kuljettaja.

Kuvataiteilija Minja Revonkorpi uhkuu innostusta, sillä ajoneuvona on vasta noin kuukauden ikäinen biokaasuauto. Kysymyksien vastauksista selviää, miksi taiteilija huristelee biokaasuautolla.

Mikä auto sinulla on, merkki, ikä, väri. Onko siinä mitään erityistä?

Volkswagen Touran tila-auto vuosimallia 2007. Valkoinen biokaasulla toimiva menopeli, jossa on myös pienehkö bensatankki. Auto on tullut Ruotsista, emme tosin itse sieltä hakeneet vaan autoliikkeestä ostettu. Vuosimallista huomaa, että Ruotsissa ollaan oltu edistyksellisempiä kaasun käytössä.

Kuinka kauan sinulla on ollut ajokortti?

Jo reippaasti yli 20 vuotta.

Mikä oli ensimmäinen autosi ja oliko siinä mitään erityistä?

Punainen Toyota Corolla Hatchback. En olisi suostunut ottamaan porrasperäistä silloin nuorena ulkonäöllisistä syistä. Edelleenkään porrasperäinen auto ei minulle sovi koska kuljetan paljon tavaraa.

Paljonko sinulle tulee kuukaudessa kilometrejä?

Talviaikaan pari tuhatta, kesällä vähemmän.

Miten hyvin taiteilijan välineet ja taide mahtuvat autoosi?

Yleensä erittäin hyvin, kolme viimeisintä autoani onkin ollut tila-autoja luonteeltaan. Se on minulle tärkeä peruste, että autoon mahtuu niin huonekaluja, isompia taideteoksia kuin lastenistuimiakin. Juuri pari päivää sitten ostin kirpparilta kaapin, joka jäi viisi cm yli auton mitan kun en viitsinyt alkaa jalkoja irrottamaan. Ajoin luukku kokonaan auki kotiin, koska se ei pysynyt pienesti raollaan.

Pääseekö biokaasulla pitkälle?

Tankillisella ajaa maantieajoa noin 350 km ja sitten auto vaihtaa automaattisesti bensatankille jos ei kaasuasemaa satu olemaan lähellä. Eli 400 km voisi yhtäjaksoisesti matkustaa. Etelä-Suomessa kaasutankkaus onnistuu jo hyvin monella paikkakunnalla, pohjoisessa ei vielä ole mahdollisuutta Oulua lukuun ottamatta. Jyväskylän seudulle on kolmas asema tulossa tänä vuonna.

Millainen biokaasujalka sinulla on?

Nykyinen autoni ei ole mikään rallimalli, mutta köröttelijäksi en kykene. Nopeasti pitää päästä. Jonoon juuttuminen on kamalaa koska olen aina vähän myöhässä.

Mitä hanskalokerossasi on rekisteriotteen lisäksi?

Tällä hetkellä se ei ole vielä täyttynyt millään tavaralla, koska auto on ollut meillä vasta muutaman viikon. Sieltä löytyy ruotsalaisia tarroja ja ruotsinkielinen ohjekirja.

Millainen kuljettaja olet?

Rennon rutinoitunut, mutta suuntavaistoton, puhelimen karttaohjelmalla on paljon käyttöä.

Tunnustatko mitään pikkurikettä autoosi tai ajamiseesi liittyen?

Kun on paljon tien päällä, ei puhelimen käyttöä voi täysin välttää autoillessa.

Onko sinulla autossasi mitään pahoja tapoja?

Joskus joutuu meikkaamaan ja syömään autossa.

Kenet ottaisit etupenkille mieluiten jos ei kumppaniasi oteta huomioon?

Kaverit ovat aina tervetulleita juttuseuraksi.

Ketä vastaavasti et ottaisi mukaan mistään hinnasta?

Jotakin uhkaavaa tyyppiä.

Tuleeko ihmiset kysymään autostasi mitään esimerkiksi parkkipaikalla?

Tuntemattomat eivät ole tulleet, mutta kunhan laitan kaasumainostarrat niin sitten varmaan kyselyjä tuleekin. Minusta on tärkeää kertoa kaasun käytön eduista.

Oletko vielä ehtinyt viettää yhtään romanttisia hetkiä biokaasuautossasi?

No tuota... arjen romantiikkaa lienee se, kun koko perhe ajelee yhdessä ja lapset nukahtavat. Sitten on hetki rauhallista ja voi puhua puolison kanssa keskeytyksettä jostain asiasta.

Miten kuuntelet musiikkia autossasi?

Kuuntelen aina radiota, eniten Suomipop-kanavaa ja aika kovaa yksin ajaessa. Laulan tietysti mukana.

Näkyykö ekologinen elämänasenteesi taiteessasi?

Kierrätysmateriaaleja käytän paljon, joten kyllä näkyy. Olen joskus tehnyt myös kantaaottavia teoksia saastumisesta. Varmaan joskus tulee tehtyä kokonainen näyttely näistä aihepiireistä, se kiinnostaa yhä enemmän.

Millainen olisi unelmiesi automatka ja minne se suuntautuisi?

Road trip Suomen kesässä, ilman päämäärää. Menisi vain erilaisten kylttien perässä katsomaan kaikkia pikkukylien nähtävyyksiä, taidenäyttelyitä, kirpputoreja ja erikoisia ruokapaikkoja.

Millaisia kustannuksia autosi on aiheuttanut ja aiheuttaa?

Auto oli käytetty, hinta oli sama kuin minkä tahansa saman ikäisen auton. Biokaasun kulut yhdessä polttoaineen kanssa ovat minun autossani puolittuneet kuta kuinkin, jos vertaan edellisiin autoihin.

Miksi biokaasuauto?

Tuntuu mahtavalta, että se ei saastuta, siinä pystytään hyödyntämään jätettä, ja kaasun tankkaaminen on vieläpä edullista. Joten miksipä ei?

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .