Millaisia ihmisiä ovat karavaanarit? – Heitä on Suomessa yli 120 000, katso video

Minkälaisia ihmisiä karavaanarit oikein ovat? Kysymykseni saa pitkän linjan "vaanarin" Toivo Kaakkolahden rykimään ja katsomaan vinkkiä anoen vaimonsa Anitan puoleen, mutta vastaa kuitenkin itse.

– No ne ovat sellaisia leppoisia ja ihmisten kanssa toimeen tulevia. Näin se vaan on. Autetaan toista, kun joku joskus apua tarvitsee. Vapaus, vapaus lähteä silloin kun haluaa, vapaus ottaa nokoset kun siltä tuntuu. Tietynlainen vapaus on osa karavaanarin elämää. Riippumaton hotelleista, tai sukulaisten varapatjoista.

Harrastus Kaakkolahdille alkoi oikeastaan sattumalta 1990-luvun alkuvuosina. Tytär sai opiskelupaikan pohjoisesta ja mieli teki käydä katsomassa mitä tyttärelle kuuluu. Opiskelukämppä oli kuitenkin niin pieni, että ei siellä oikein voinut yötä olla, niinpä he vuokrasivat asuntoauton.

– Se oli menoa saman tien. Yhdessä myö todettiin, että tämä on meidän harrastus. Vierailtiin tytön luona ja parissa muussakin paikassa. Saatiin matkustella, tavata muita ihmisiä ja meillä oli koti mukana, Toivo Kaakkolahti avaa alkuinnostuksen syitä.

 – Meillä on oikeastaan ollut kaikenlaisia matkailuautoja. Ensin ostettiin sellainen, jossa on alkovi. Siinä on kyhmy ohjaamon päällä, jossa mahtui nukkumaan. Sitten hankittiin sellainen puoli-integroitu, jossa tämä kyhmy oli paljon pienempi ja ilmanvastus samoin. Sen jälkeen meillä on ollut näitä integroituja, jossa matkailuauto on sisältä ja ulkoa yhtenäinen kokonaisuus. No nyt me hankittiin toukokuussa tällainen retkeilyauto. Vaan ei se onko sinulla vaunu, tai minkälainen auto sinulla on, ole ratkaisevaa, tärkeintä on oikeanlainen rento asenne, Kaakkolahti sanoo.

Retkeilyautot ovat matkailuautoja, jotka on rakennettu tavallisen pakettiauton peltikuoriin. Ne ovat maantiellä huomaamattomampia kuin isot matkailuautot. Kaakkolahtien uusin auto on Mercedes-Benz 216 Sprinter. Samanlaisia autoja on liikenteessä pakettiautoinakin. Retkeilyautoksi sen paljastaa vain pienet yksityiskohdat. Sivuikkuna, etuikkunoissa olevat pimennysverhot, vasemmassa kyljessä oleva sähköpistoke ja sivuoven olla oleva astinlauta.

Sisätilat ovatkin sitten jo aivan toista kuin pakettiautossa. Nukkumatilat kahdelle, wc, jääkaappi, liesi, säilytystiloja tavaroille, lämmitin ja totta kai raanavesi. Upean sisustuksen on tehnyt Sprintteriin suomalainen Casa Car. Sisustus on Kaakkolahtien itse suunnittelema.

– Me haluttiin tällainen kahdelle passeli retkeilyauto. Täällä on kaikki mitä me matkalla tarvitaan ja kun otamme takapöydän pois, tätä voi käyttää tavallisena pakettiautona. Tällä on mukava ajaa ihan arkisiakin ajoja, Anita Kaakkolahti perustelee hankintaa.

Suomessa rekisteröityjä asuntovaunuja on noin 66 000 ja matkailuautoja noin 54 000. Casa Carin autoja myy Jyväskylässä Jyväs-Caravan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .