Mitä tarkoittaa sana Volvo?

Osa autojen merkeistä on peräisin valmistajansa sukunimestä, osa ajalta, jolloin autotehdas ei vielä tehnyt autoja. Osan merkitystä voi vain arvailla.

Volvo: on latinaa ja tarkoittaa minä pyörin. Volvo aloitti aikoinaan SKF-kuulalaakeritehtaan tytäryhtiönä. SKF tarkoittaa puolestaan Svenska Kullagerfabriken, Ruotsalainen kuulalaakeritehdas.

Alfa Romeo: Autotehdas tunnettiin ensin nimellä Alfa, joka tuli sanoista Anonima Lombarda Fabbrica Automobili, kun Nicola Romeo osti Alfan vuonna 1915, hänen nimensä lisättiin merkkiin.

Kia: Nimi tulee kiinankielisestä kirjoitusmerkistä, joka tarkoittaa suurin piirtein, että "tulee Aasiasta".

Fiat: lyhenne sanoista Fabbrica Italiana Automobili Torino (Torinon italialainen autotehdas).

Ford: Ei tule sanoista Fix Or Repear Daily (fiksaa tai korjaa päivittäin) vaan Henry Fordin nimestä, joka perusti autotehtaansa 1903.

VW: Volkswagen tarkoittaa kansan autoa ja kuplan piirsi Ferdinand Porsche vuonna 1932. Hitler halusi tehdä auton, joka sopi kaikkien kukkarolle ja Saksasta paremman autonvalmistajan kuin Yhdysvalloista.

Porsche: Ferdinand Posche teki autoja myös omalla nimellään.

Skoda: insinööri Emil Skoda alkoi yhdessä Laurin & Klement -yhtiön kanssa valmistaa autoja vuonna 1925.

BMW: Lyhenne sanoista Bayerische Motoren Werken, baijerilaiset moottoritehtaat. Aluksi tehtiin lentokoneita, mutta maailmansodan jälkeen autoja, koska rauhansopimus kielsi Saksalta lentokoneiden valmistuksen.

Saab: tarkoittaa Svenska Aeroplan AB, ruotsalainen lentokoneosakeyhtiö. Ensimmäinen auto tuli markkinoille 1949, 12 vuotta lentokoneiden valmistuksen aloittamisesta.

Audi: Merkissä olevat neljä ympyrää symbolisoivat neljää autonvalmistajaa, jotka lyöttäytyivät yhteen vuonna 1932. Ehkä myös vuonna 1936 Berliinissä pidetyt olympialaiset ovat inspiroineet merkkiä.

Renault: Nimetty Louis Renaultin mukaan, joka rakensi ensimmäisen autonsa vanhempiensa takapihalla Pariisissa 1898.

Toyota: on peräisin autotehtailijan sukunimestä Toyoda. Yhtiön esi-isä oli Sakichi Toyoda, joka perusti Japanin ensimmäisen kutomatehtaan ja kehitti automaattisen kutomakoneen. Patentista saaduilla rahoilla hänen poikansa Kiichiro pani pystyyn Toyota Motor Company -yhtiön vuonna 1937.

Rolls-Royce: Frederick Henry Royce aloitti sähköteknisen liiketoiminnan 1884 ja teki ensimmäisen Royce-merkkisen autonsa 1904. Lyöttäydyttyään yhteen Charles Stewart Rollsin kanssa auton nimikin piti muuttaa.

Lähteet: Wikipedia, autowiki.fi, valmistajien kotisivut ja Göteborgs Posten

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.