Mittariväärennökset: BMW X5 paljastui tutkimuksessa manipulointien pahaksi pojaksi

Traficom varoitti syksyllä suomalaisia käytettynä ostettujen autojen mittariväärennöksistä. Traficomin ulostulon taustalla oli pilottiluonteinen selvitys, jossa oli käytetty materiaalina kolmesta Euroopan maasta (Belgia, Hollanti, Viro) Suomeen tuotujen autojen tietoja.

Vertailemalla autojen lähtömaista saatuja lukemia suomalaisiin katsastustietoihin Traficom päätteli, että 5–17 prosentissa maahantuoduista autoista on viitteitä mittariväärennöksistä.

Nyt Britanniassa on tehty jokseenkin vastaava tutkimus laajemmassa mittakaavassa. Noin 2,5 miljoonasta katsastetusta autosta yli 160 000 oli matkamittarin tiedoiltaan epäilyttäviä. Se on 6,4 prosenttia katsastukseen tulleista autoista.

Britannian tutkimuksessa ei syynätty autojen lähtömaita, mutta sen sijaan listattiin mittarimanipuloitujen autojen mallit.

Eniten mittarinkääntöjä löytyi kahdesta pakettiautomallista. Opel/Vauxhall Combo oli yleisin manipuloitu malli 13,16 prosentin osuudella. Kakkosena oli Ford Transit 12,99 prosentillaan.

Kolmantena oli henkilöautojen väärennöskuningas BMW X5. Hinnakkaan saksalaismaasturin mittarilukemaa oli käyty ennen kaupantekoa rukkaamassa 11,71 prosentissa myydyistä autoista.

Kuten ulkomailla tehdyissä katsastus-, luotettavuus- ynnä muissa tutkimuksissa yleensäkin, ei tämän selvityksen päätelmiä voi siirtää suomalaisiin oloihin. Vasemmanpuoleisen liikenteen vuoksi Britanniaan tuodaan käytettyjä autoja aivan eri maista kuin Suomeen, ja mittarimanipuloinnit ovat yleensä ihan brittien omaa askartelua.

Yhden asian brittien tutkimuskin silti vahvistaa: olkaa hyvät ihmiset tarkkoja käytettyjä autoja ostaessanne.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.