Monien autojen hinnoista katosi tuhansia euroja

Käytettyjen autojen verotuskäytännön muuttuminen näkyy jo hintalapuissa Jyväskylässä. Vaikka Tullia ojennettiin korkeimmassa hallinto-oikeudessa vuosina 2003–2007 käyttöönotettujen ja sittemmin Suomeen tuotujen autojen verottamisesta, on EU:n lainsäädännön vastaisia veropäätöksiä tehty myös uudemmissa tuontiautoissa.

Niinpä esimerkiksi Sports Car Centerin myymälässä Jyväskylässä lyötiin perjantaina käytettyjen autojen hintalappuja uusiksi. Monet hinnat siistiytyivät jopa tuhansia euroja.

– Esimerkiksi tässä autossa verotus on Tullin uuden tulkinnan mukaan 5,2 prosenttiyksikköä pienempi markkinahinnasta kuin aikaisemmin, mikä merkitsee 2 900 euroa alempaa kokonaishintaa, selittää paikallisjohtaja Petteri Tawast.

Esimerkkiauto on BMW X5 xDrive 40 d, joka on vuosimallia 2011. Autolla on ajettu 89 000 kilometriä. Hiilidioksidipäästöt ovat 198 grammaa kilometrillä. Hintapyyntö on nyt 56 900 euroa.

– Premium-autojen kysyntään verotuskäytännön muutoksella on heti ollut piristävä vaikutus. Toivottavasti tämä verotustulkinta pysyy nyt voimassa, Suomessahan autoverotusta on ollut tapana muokata aika mielivaltaisesti, Tawast toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.