Moottoripyörän huolto kannattaa tehdä nyt syksyllä – katso vinkit ja video

Jyväskylän seudulla on noin 12 000 moottoripyörää. Kauniin kesän ja runsaiden ajokilometrien jälkeen ne kaipaavat huoltoa ennen talvea.

Kokosimme Jyväskylän Bike Forumin huoltopäällikön Pasi Kytölehdon kanssa listan syksyn huoltotoimenpiteistä. Lue lista, niin huomaat miksi pyörä (mopo ja skootteri) kannattaa huoltaa syksyllä ja poimi itsellesi ja pyörällesi sopivat vinkit.

 

1. Pese pyörä ja huolla varusteet

Ensimmäinen toimenpide on huolellinen pesu. Käytä pien ja ketjurasvan likaamiin osiin vahvempaa pesuainetta. Ketjuille ja vanteille on olemassa omat pesuaine, jos niitä haluat käyttää. Pesuaineessa on hyvä olla vaha mukana, tai sitten vahaa ja suojaa pyöräsi muilla aineilla. Kumi- ja muoviosille on omat hoitoaineet. Rasvaa pesun jälkeen liikkuvat osat ja lukot. Tarkasta kuivaamisen yhteydessä mahdolliset vuodot.

Puhdista ajovarusteet ja jos mahdollista pese ne. Nahalle ja Gore-Tex asusteille on omat hoito- ja puhdistusaineet. Puhdista kypärä ja ulkopinnan voi vahata seuraavan kesän rientoihin. Säilytä ajovarusteesi siistimisen jälkeen ilmavassa ja kuivassa tilassa.

 

2. Tankki täyteen

Nykyajan 95-oktaaninen polttoaine on kuravettä kestoltaan. Tankaa syksyllä tankki täyteen 98-oktaanista bensaa ja laita sekaan stabilointiainetta. Käytä tämän jälkeen pyörää noin viisi minuuttia, jotta uusi polttoaine kulkeutuu koko polttoainejärjestelmän läpi. Talven aikana voi muutenkin pyörittää konetta muutamia kertoja startilla.

 

3. Öljynvaihto

Moni jättää öljynvaihdon kevääksi. Suositeltavaa on vaihtaa öljyt ja suodatin (suodattimet) syksyllä. Käytetyssä öljyssä on aina palamisen yhteydessä syntyneitä epäpuhtauksia, joka voivat syövyttää metalliosia. Öljyssä on yleensä myös vähän vettä ja pieniä metallihiukkasia, jotka on syytä saada pois moottorista ennen pitkää talvisäilytystä. Pasi Kytölehto muistuttaa uusimaan samalla öljypropun tiivisteen ja jotteivat kierteet mene uusiksi käyttämään momenttiavainta kiristämiseen.

 

4. Tarkasta nesteet

Vaihda tarvittaessa jarruneste. Vaihtovälisuositus nykyisillä nesteillä on 2-4-vuotta käytöstä riippuen. Mittaa jäähdytysnesteen pakkaskestävyys, eteenkin jos pyöräsi seisoo talven kylmässä tallissa. Hyvä jäähdytysneste estää järjestelmän korroosion.

 

5. Irroita akku, tai käytä ylläpitolaturia

Ota akku pyörästä irti ja laita se viileään tilaan talveksi. Kunnossa olevalle akulle riittää muutama lataus talven aikana. Osalle pyöristä suositellaan akun pitämistä paikallaan talvenkin ajan, näin ehkäistään irroittamisesta seuraavat vikakoodit. Huolettomin tapa on käyttää ylläpitolaturia, se lataa akkua vain tarvittaessa ja akku on timmissä heti keväällä.

6. Huppu päälle

Vaikka säilyttäiset pyörääsi lämpimässä autotallissa tai varastossa laita suojapeite pyörän päälle ehkäisemään pölyyntymistä. Kylmässä ulkotilassa suojaa ajokki vielä paremmin. Nosta pyörä talveksi pukkien päälle, jos mahdollista.

Bike Forumin huoltopäälliköllä Pasi Kytölehdolla on vinkki syyshuoltoon ja -korjauksiin.

– Useat miettivät huollon tai korjauksen teettämistä pyörään merkkiliikkeessä keväällä. Valitettavasti vain lumien sulaessa ja auringon paistaessa näitä keväthuoltajia on paljon. Joudumme  keväällä toteamaan, että jono on nyt noin kuukausi. Miksi et teettäisi tai tee pyöräsi (moposi) huoltoa nyt, säästyt kevään jonoilta.

 

Katso video moottoripyörän/mopon syyshuollosta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .