Motoristit syyttävät EU:ta "kansalaisten unohtamisesta"

Huomenna tiistaina määräaikaiskatsastusten yhtenäistämisestä keskustelun aloittava Euroopan parlamentin liikennevaliokunta (TRAN) toimii Suomen Motoristit ry:n (Smoto) mukaan puutteellisin tiedoin ja tavoitehakuisasti. TRAN on unohtanut kansalaiset ja toimii suuryritysten ehdoilla, väittää Smoto.

Motoristien etujärjestö kirjoittaa tiedotteessaan, että "huolimatta voimakkaasta tienkäyttäjien vastustuksesta (40 miljoonaa motorisoitujen kaksipyöräisten kuljettajaa), TRANin esittelijät kieltäytyivät tapaamasta motoristien edustajia".

Komission ehdotus 2012/0184 (COD) koskee moottoriajoneuvojen liikennekelpoisuutta koskevien määräaikaiskatsastusten yhdenmukaistamista. Esitys sisältää myös Euroopan motorisoidut kaksipyöräiset ajoneuvot.

Euroopan moottoripyöräilijät kannattavat ajatusta jättää katsastus jäsenvaltioiden kansallisen päätäntävallan alaisuuteen, jolloin alueelliset ja kansalliset erityispiirteet tulevat paremmin huomioiduiksi.

Objektiivisten tutkimusten mukaan tekninen vika on äärimmäisen harvoin syynä moottoripyörien onnettomuuksiin. Komission katsastusehdotus perustuu saksalaisen katsastusyhtiön toimittamiin puolueellisiin lukuihin. Näin ollen todisteet, joihin komissio on perustanut arviointinsa, eivät ole oikeita eivätkä riittäviä.

Smoton mukaan niin kutsuttu "julkinen" kuulemistilaisuus tammikuussa Brysselissä jätti huomioimatta 40 miljoonan moottoripyöräilijän vahvojen järjestöjen näkemykset. Tilaisuudessa pääsivät lähes yksinomaan esille katsastusalan toimijat, joiden intresseissä on oman toiminnan laajentaminen koskemaan myös kaksipyöräisiä ajoneuvoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.