Muistatko Suomi-Porschen? Siitä sikisi kulttiauto Amerikassa

USA:ssa on mykistävää, että automalli lähtee kiertoon keskimäärin vasta 9,9 vuoden iässä.

Hintavertailusivusto iSeeCars kävi läpi 16 miljoonaa vuosina 2013–2017 Yhdysvalloissa tehtyä autokauppaa selvittääkseen, mistä automalleista amerikkalaiset pitävät kiinni pisimpään. Tilastossa kaksi automallia nousi ylitse muiden: Toyota Land Cruiser ja Porsche Boxster.

Amerikkalaisten lojaalius Porsche Boxsteriin kiinnostaa jo siksi, että automallia valmistettiin Valmet Automotiven tehtailla Uudessakaupungissa vuosina 1997–2011.

Amerikkalaissivuston mukaan Porsche Boxsterin omistaja pitää autoaan keskimäärin peräti 9,9 vuotta ennen kuin luopuu siitä. USA:n nopeatempoisilla automarkkinoilla se on todella pitkä aika.

Tähän pitää kysyä selitystä suomalaiselta Porschen ystävältä. Miksi Boxsteriin sitoudutaan, Ari Björkqvist?

– En täysin tunne amerikkalaisten ajattelua, mutta kolme Porsche Boxsteria omistaneena minulla tietenkin on oma käsitykseni niistä.

– Minusta Boxster on autoluokassaan hinta-laatu -suhteeltaan ihan ylivoimainen. Tavallaanhan se on ollut liian hyvä auto jopa valmistajalleen, koska noin sata tuhatta euroa Suomessa maksava Boxster maistuu selvästi enemmän järkiostokselta kuin vaikkapa kaksi kertaa kalliimpi Porsche 911, toteaa Björkqvist.

Björkqvist sanoo ymmärtävänsä hyvin, miksi avo-Boxstereista pidetään tiukasti kiinni etenkin lämpimän ilmaston osavaltioissa USA:ssa.

– Vaikka Boxsteria joskus kutsutaan Baby-Porscheksi tai naisten Porscheksi, se on todella tasapainoinen ajettava. Sen verran olen ajanut radallakin nykyisellä Boxster S:lläni, ettei sen 315 hevosvoiman puhtia ihan baby-tehoksi voi kutsua, nauraa Björkqvist.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.