Musta vaarallisin henkilöauton väri

Musta on vaarallisin väri henkilöautoissa, väittävät Melbournessa Australiassa sijaitsevan Monashin yliopiston tutkijat. Turvallisimmat värit ovat valkoinen, keltainen ja oranssi.

Monashin tutkimus on todella kattava, sillä sitä varten on tehty töitä yli 20 vuotta ja tutkijat ovat analysoineet lähes 900 000 onnettomuutta. Suomessa tulokset eivät kuitenkaan ainakaan suoraan päde, sillä tutkimusalueella Australian kaakkoisosassa on hyvin harvoin lunta ja talvikuukausinakin eli juuri tällä hetkellä lämpötila on kymmenisen astetta plussan puolella.

Mustan vaarallisuus korostuu tutkijoiden mukaan hämärässä. Illan, yön ja aamun tunteina kolariin joutuminen mustalla autolla oli 47 prosenttia todennäköisempää kuin esimerkiksi oranssilla.

Kun tutkimuksessa poimittiin esimerkiksi rattijuoppojen tai erittäin huomattavaa ylinopeutta ajaneiden aiheuttamat kolarit, musta ei erottunut muista väreistä. Siitä kuljettajat päättelivät, ettei mustien autojen turmaherkkyys johdu kuljettajista, vaan auton havaitsemisesta.

Tutkijoiden mukaan radikaalit toimet - esimerkiksi mustien autojen kieltäminen - eivät kuitenkaan olisi järkeviä.

- On tärkeää, että liikenteessä on runsas värien kontrasti. Se auttaa pitämään kuljettajien huomiokyvyn mahdollisimman korkeana, sanoi tutkimusryhmän vetäjä Stuart Newstead.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.