Näkökulma: Suomi on pahasti väärällä tiellä rattijuopumusten torjumisessa

Kuuden viime vuoden aikana törkeään rattijuopumukseen syyllistyneet ovat tappaneet suomalaisessa liikenteessä yli 300 ihmistä.

Useimmissa onnettomuuksissa kuolee rattijuoppo itse. Usein kuolee myös rattijuopon kyydissä olleita.

Lisäksi ihmisiä vammautuu, ja aineelliset tuhot ovat isoja. Rattijuopumusonnettomuuksien aiheuttajista suurin osa oli iältään alle 25-vuotiaita. Päättäjät edistävät näitä turmia seurauksineen purkamalla normeja. Näin kävi valvotun alkolukon lain muutoksessa.

Valvotun ajo-oikeuden voi saada vakinaisesti Suomessa asuva henkilö, joka kärähtää ratista alkoholin takia, mutta ei ole muusta syystä ajokiellossa.

Alkolukko estää ajoneuvon käynnistämisen, jos kuljettajalla on vähintään 0,2 promillea alkoholia veressä. Alkolukko vaatii satunnaisesti puhalluksia myös ajon aikana.

Alkolukko ei sammuta käynnissä olevaa moottoria, mutta ajoneuvon äänimerkki kytkeytyy päälle, jos ajonaikaista puhallusta ei anneta säädetyssä ajassa tai sallittu alkoholipitoisuus ylittyy.

Alkolukko tallentaa kaikki käyttötiedot ja mahdolliset manipulointiyritykset keskusyksikön muistiin.

Lakimuutoksen jälkeen alkolukon käyttötiedot eivät ole luotettavia, sillä se ei enää ole henkilökohtainen laite. Aiemmin laitteen tiedot piti purkaa kahden kuukauden välein. Lakimuutoksen jälkeen käyttötiedot puretaan vuoden välein. Näin ollen valvottu ajo-oikeus on usein jo päättynyt, kun käyttötietoja puretaan.

Mitä hyötyä alkolukon käyttötiedoista on sen jälkeen, kun rangaistus on jo kärsitty?

Laiteasentajat kertovat tapauksista, joissa äänimerkki on kytketty käytöstä pois. Näin kuskilta jäävät ajon aikaiset puhallukset puhaltamatta.

Normien purkaminen siis söi lähes kokonaan poliisin ja käräjäoikeuden määräämällä alkolukolla saavutettavan hyödyn rattijuopon valvonnassa. Toki se estää autolla liikkeelle lähtemisen samalla tavalla kuin vapaaehtoinen alkolukko.

Päättäjien mielestä rattijuoppouden aiheuttamat kuolemat ja muut inhimilliset tekijät ovat niin vähäpätöisiä, että rattijuopot saavat mellastaa liikenteessä melko vapaasti.

Äskettäin niin sanotussa pikkujouluratsiassa jäi kiinni yli 250 rattijuoppoa. Tapauksista oli 75 törkeitä rattijuopumuksia.

Tämänkin ratsian luvut osoittavat, että pelottavan monet suomalaiset suhtautuvat rattijuoppouteen kovin leväperäisesti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .