Naiset rohkaistuivat taas rattiin

Manal Hakim uskaltaa ajaa taas autoa kahden vuoden takaisen pahoinpitelyn jälkeen. Viisi naamioitunutta miestä pysäytti naisen bensa-asemalla Irakin pääkaupungissa Bagdadissa ja kielsi enää koskaan menemästä rattiin.

- He alkoivat hakata minua siinä kaikkien edessä, eikä kukaan estänyt heitä, 38-vuotias opettaja ja yhden lapsen äiti kertoo.

Miehet uhkasivat tappaa Hakimin seuraavalla kerralla. Auto jäikin talliin odottamaan aikojen paranemista.

- Naiset palaavat pikkuhiljaa tien päälle. Minäkin olen ajanut siitä lähtien, kun turvallisuus rupesi paranemaan. Tunnen itseni aiempaa vapaammaksi, Hakim sanoo.

Naisten autoilua ei Saddam Husseinin valtakaudella rajoitettu, mutta kaikki muuttui Yhdysvaltojen hyökättyä Irakiin vuonna 2003.

Irakilaiset ovat eläneet viime vuodet islamistien tiukassa valvonnassa. Kiellettyjä ovat olleet muun muassa musiikki, meikkaaminen, kampaamot ja monet muut epäislamilaisina pidetyt asiat.

Naisia 40 kertaa enemmän autokoulussa

Olot näyttävät viimein helpottuneen, ainakin Bagdadissa.

Shaymaa Ibrahim, 40, valmistautuu parhaillaan ajotuntiinsa Mansurin kaupunginosan autokoulussa.

- Olen opettaja, ja takseilla kulkeminen oli jatkuvaa sähläystä. Pelkäsin ajaa, sillä islamistit eivät sietäneet nähdä meitä ratin takana, Ibrahim kertoo.

Sadiq Jaburi, joka johtaa yhtä Bagdadin suurimmista autokouluista, vahvistaa naisten määrän lisääntyneen oppitunneilla.

- Olemme opettaneet tänä vuonna yli neljääkymmentä miestä ja sataa naista, kun edellisenä vuonna miehiä oli noin neljäkymmentä ja naisia vain yksi, Jaburi sanoo.

Vaikka Bagdad on entistä turvallisempi, tiettyjä kaupunginosia pitää karttaa. Ajotunteja annetaan yleensä varmuuden vuoksi autokoulun lähellä ja pääteillä.

Ainakaan Hanna Salmania ajaminen ei enää pelota:

- Nykypäivänä naisen on aivan välttämätöntä ajaa autoa, ja oppiminen on helppoa. Minulla on kaksi lasta, ja haluan ajaa heidät kouluun nyt kun tilanne sen sallii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.