Nuoret miehet käyttävät vähiten heijastinta

Illat ovat pimenneet, ja samalla kevyen liikenteen onnettomuusriskit jopa kaksinkertaistuvat. Autoliitto muistuttaa, että pimeässä liikkuva jalankulkija tai polkupyöräilijä voi parantaa näkyvyyttään huomattavasti heijastinta käyttämällä. Liikennevahinkojen tutkijalautakunta on arvioinut, että heijastin olisi pelastanut joka neljännen hämärällä tai pimeällä kuolleista jalankulkijoista.

Liikenneturvan viime marraskuussa julkaiseman vuosittaisen tilaston mukaan alle puolet jalankulkijoista käyttää heijastinta. Kahden viime vuoden aikana heijastimen käyttö on kuitenkin noussut 30 prosentista 49 prosenttiin. Vähiten heijastinta käyttävät 15-24-vuotiaat miehet.

- Myös trenditietoisille miehille on tarjolla nykyään monenlaisia heijastimia. Niitä ei tarvitse piilotella, Autoliiton Turvapalvelut-yksikön päällikkö Jonne Luomala toteaa.

Lähivaloilla ajava autoilija havaitsee heijastinta käyttävän jalankulkijan sata metriä aikaisemmin kuin ilman heijastinta kulkevan. Kaukovaloilla heijastin näkyy jopa kolmesataa metriä aikaisemmin.

Myös laki edellyttää heijastimen käyttöä. Tieliikennelain mukaan jalankulkijan tulee käyttää asianmukaista heijastinta pimeän aikana tiellä liikkuessaan. Laki koskee läheisesti myös autoilijaa, sillä autonkuljettaja luokitellaan jalankulkijaksi välittömästi, kun hän on astunut ulos autosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.