Oikaristen kustomoima Volkswagen näyttää junan keulalta

Jani ja Katariina Oikarinen ovat rakentaneet perheensä vapaa-ajan käyttöautoksi vuoden 1960 Volkswagen Panel Vanin.

Jani Oikarinen osti auton nettihuutokaupasta Kaliforniasta. Jo vuosia hän oli haaveillut Volkswagenin junakeulabussista, joita valmistettiin vuosina 1950-1967.

– Vuosimalleissa on paljon pieniä eroja, ja juuri tämä malli oli se, jota etsin.

Häntä miellyttivät erityisesti pienet, pyöreät takavalot, pieni takaluukku ja -ikkuna sekä luodin malliset etuvilkut. Lisäksi auton erikoisuutena ovat pariovet auton molemmilla puolilla.

Auto oli ostohetkellä jotenkuten ajettavassa kunnossa, mutta Oikarinen ei kelpuuttanut entisöintityön jälkeä. Niinpä auto kustomoitiin täydellisesti.

– Oman maun mukaan, mutta alkuperäistä kunnioittaen.

Mukana kustomointi- ja peltitöissä oli naapurinsa Harri Rahikka.

– Autossa oli ruostetta. Lisäksi halusin madaltaa autoa. 1960-luvulla, kun tiet olivat huonoja, pakettiautojen korit olivat korkealla. Madaltamisen ansiosta auto on parempi ajaa ja näyttää paremmalta. Korkeutta voi säätää logiikkaohjatun ilmajousituksen avulla, Jani Oikarinen kertoo.

Kahden vuoden uurastus on nyt päättynyt.

Alkuperäinen valkoinen ja harmaa maalipinta on vaihtunut kermanväriseen, mustaan ja punaiseen.

Sisäkatto on verhoiltu kahvisäkeillä. Pöytänä ja kaapistona toimivat öljytynnyrit on maalattu kalifornialaistyylisesti Coca-Colan värein. Kaapiston vanhojen puuovien takana on piilossa hyvänkokoinen televisio, joka nousee automaattisesti ylös.

– Televisio on lähinnä lapsia varten. Halusimme laittaa sen piiloon, koska moderni tekniikka ei sovi vanhaan tyyliin.

Retroilua edustavat Katariina Oikarisen ompelemat keinonahkapäällysteet etuistuimissa ja takana olevassa sohvassa. Sohva muuntuu kahden nukuttavaksi sängyksi.

Sähköalan yrittäjänä työskentelevä Jani Oikarinen on asentanut autoon lisäakun, akkulaturin ja invertterin, joista sähköä saadaan muun muassa kylmälaukkuun.

Pääsiäisenä Oikariset pokkasivat American Car Show'ssa Helsingissä autollaan yleisöpalkinnon.

Auto on rekisteröity henkilöautoksi kuudelle; kolme mahtuu etupenkille ja kolme taakse.

Tänä kesänä perhe lähtee autollaan lomareissulle, ainakin Ruotsiin.

– Tämä on koko perheen nautiskeluauto, jolla ajellaan rauhallisesti. Otetaan teltta mukaan, niin lapset saavat nukkua väljästi autossa, ja me vanhemmat teltassa.

Volkkarin kanssa on varauduttava normaalia pidempiin pysähdyksiin taukopaikoilla, sillä:

– Bensa-asemilla menee aikaa vähintään puoli tuntia, sillä ihmiset tulevat kyselemään ja ihastelemaan autoa. On jännää, miten tämä kiinnostaa sekä vanhempia ihmisiä, joilla on muistoja autosta, mutta myös nuoria.

Edestä katsottuna kansanauto näyttäisi kuuluvan pikemminkin kiskoille kuin asfaltille.

– Joku vastaantulija oli ihmetellyt, että miten maantiellä tulee juna vastaan, sillä tuulilasin yläpuolella oleva pyöreä lamppu saa keulan näyttämään junan veturilta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .