Onko autosi lähdössä romuttamolle? Muista tarkistaa kierrättäjän valtuudet

Kun ajoneuvo alkaa olla elinkaarensa päässä, tulee ajankohtaiseksi auton viimeisen matkan järjestäminen. Kierrätys alkaa siitä, että auto toimitetaan Suomen Autokierrätys Oy:n valtuuttamaan kierrätyspisteeseen.

Kierrätyspisteitä löytyy paljon, mutta vastaanottajan kuuluminen kierrätysverkostoon kannattaa varmistaa vaikkapa Autokierrätyksen nettisivuilta. Mikäli autonsa jättää kierrätettäväksi vääriin käsiin, se saattaa jäädä rekisteröidyksi omistajansa nimiin romutuksen jälkeenkin.

 

Auton voi tuoda kierrätykseen itse tai tilata noudon.

Kun auto on vastaanotettu valtuutettuun kierrätyspisteeseen, kirjoitetaan ensin romutustodistus. Auton vastaanottopiste tekee Traficomille ilmoituksen romutuspoistosta. Tämän jälkeen omistajan velvollisuudet autoa kohtaan lakkaavat.

Mikäli auton omistaja ei ole mukana tuomassa kulkuneuvoaan viimeiselle matkalle, kannattaa laatia kaverin matkaan valtakirja. Valmis valtakirjamalli löytyy Suomen Autokierrätys Oy:n verkkosivuilta.

Tiensä päähän ehtineen auton omistajan on hyvä muistaa, että auton kierrättämisestä ei tule kuluja omistajalle.

 

Paperihommien jälkeen on vuorossa auton kuivaaminen. Polttoaineet, öljyt ja jäähdytysnesteet poistetaan.

Myös akku, katalysaattori ja renkaat poistetaan. Ne lajitellaan omiin pisteisiinsä.

Alumiinivanteet ja peltivanteet lajitellaan erikseen.

 

Kuusakoski Oy:n palvelupisteessä Jyväskylässä työskentelevä Rami Holmstedt kertoo kuivaavansa kymmenestä viiteentoista autoa päivässä.

Holmstedt sanoo pitävänsä työstään. Hän on vannoutunut automies, ja vakuuttaa tietämyksensä autotekniikasta kasvavan joka päivä, vaikka työ on autojen saattohoitoa.

Holmstedtin työtä seuratessa on helppo huomata, että purkaminen on raavaan miehen työtä. Jo monet työkalut sinällään ovat painavia. Esimerkiksi katalysaattorit leikataan irti samanlaisilla leikkureilla, joita palokunta käyttää keikoillaan.

 

Jyväskylästä ja monista muistakin kaupungeista autot lähtevät jatkokäsittelyyn Heinolaan, jossa sijaitsee lähin murskainlaitos.

Heinolassa auto kokee lopullisen kohtalonsa. Eri metallit erotellaan toisistaan ja ne toimitetaan metalliteollisuuden raaka-aineeksi.

Nykyään kierrätykseen toimitetusta autosta hyötykäytetään materiaaleja hyvällä prosentilla. Romutettavan auton materiaaleista peräti 95 prosenttia saa uuden elämän joko metalliteollisuudessa raaka-aineena tai energiana.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .