Onko avaimeton käynnistys vain kallista huuhaata?

Autonvaihtoa suunnitteleva eläkeläispariskunta lähetti sähköpostitse kysymyksen autotoimitukseen. He ovat löytäneet uuden suosikkiautonsa, mutta avaimeton käynnistys askarruttaa:

"Entä jos jompikumpi meistä lähtee matkaan ilman avaimia ja sammuttaa auton jossakin hornan tuutissa. Saako sen ajettua sieltä pois? Ja eikös tämä ole vain kallista huuhaata koko avaimeton käynnistys?"

Aiheuttaako avaimeton käynnistys ongelmia, Autopale Oy:n jälkimarkkinointipäällikkö Pete Rossi?

– Meidän firmassamme on myyty noin kuusi vuotta autoja, joissa on avaimeton käynnistys. Sinä aikana olen kuullut asiakkailta kaksi kertaa, että auto on sammutettu jonnekin ilman mukana olevia avaimia.

– Autoa ei voi käynnistää ilman, että avaimet ovat kuljettajan hallussa tai ainakin alle puolentoista metrin päässä autosta. Mutta ongelma voi syntyä esimerkiksi silloin kun rouva ja herra vaihtavat kuskia pihassa sammuttamatta autoa. Rouva tulee vaikkapa töistä ja pitää avaimet taskussaan, mutta isäntä lähtee saman tien katsomaan jääkiekkomatsia. Tai jos käy ensin pihalla käynnistämässä auton lämpiämään, mutta unohtaa lähtiessään avaimet toisen takin taskuun eteisen naulakkoon, kertoo Rossi.

Onko avaimeton käynnistys huuhaata?

– Ei ole. Kyllä helppous painaa paljon, kun ovia avattaessa ja moottoria käynnistettäessä ei tarvitse kaivella avaimia esiin. Sitä paitsi teknisiä ongelmia on todennäköisemmin avaimellisessa kuin avaimettomassa järjestelmässä. Ennustan, että muutaman vuoden kuluttua ei juurikaan valmisteta autoja, joissa ei olisi avaimetonta kännistystä, toteaa Pete Rossi.

Useimmissa automerkeissä on myös varoitusvalo ja/tai -ääni, joka muistuttaa, jos avaimet eivät ole autossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.