Onko piripintaan tankkaaminen juuri ennen helteitä vaarallista?

Viikon lukijakysymyksen sinkosi hämmentynyt jyväskyläläinen mies, jota joku oli ohimennen neuvonut varhain aamulla huoltoaseman pihassa.

– Olin tankkaamassa autoa, kun toisella mittarilla ollut mies sanoi, että älä hyvä ihme tankkaa näin helteiden alkaessa tankkia piripintaan. Hänen mukaansa bensiini laajenee lämmössä, ja voi aiheuttaa ongelmia. Kuulemma joskus jopa räjähdyksen. En sitten uskaltanut tankata täyteen, koska en tunne bensiinin ominaisuuksia. Puhuiko kaveri potaskaa?, kysyy lukijamme.

Autotoimitus ei muista nähneensä palavia tai räjähteleviä autoja huoltoasemilla edes vuoden kuumimpina päivinä. Heitimme pallon kuitenkin asiantuntijalle.

Pitääkö helle jotenkin ottaa huomioon tankatessa, jyväskyläläisen Teboil Kukkumäen huoltamopäällikkö Reijo Järvi?

– Ymmärrän hyvin, mistä kysymys kumpuaa. Monet polttonesteet vaativat hieman enemmän tilaa lämmittyään. Jos joku on ottanut pienen kanisterin täyteen bensiiniä vaikkapa ruohonleikkuria varten, on tämän voinut kuumana päivänä itse havaita kanisterin hieman pullistuessa.

– Vaaraksi asti näistä bensiinin kemiallisista ominaisuuksista ei autoa tankatessa ole. Lämpötilojen aiheuttamat muutokset bensiinin koostumuksessa ovat todella pieniä. Lisäksi autonvalmistajat ovat testanneet autot kaikissa mahdollisissa lämpötiloissa.

Eihän Titanicinkaan pitänyt upota...

– Totta tuokin, mutta kehotan silti tankkaamaan ihan niin kuin aiemminkin. En ole koskaan kuullut kysyjän esittämän uhkakuvan toteutuvan missään, joten nautitaan huolettomin mielin sekä kesästä että autoilusta, sanoo Reijo Järvi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .