Ostajaehdokas ja auto katosivat koeajolla - korvaako vakuutus?

Jos ostaja ei koskaan palaa auton kanssa koeajolta, ei kyse ole varkaudesta vaan petoksesta.

Auto- ja moottoripyöräkauppaa käydään nykyään vilkkaasti netissä myös yksityishenkilöiden välillä. Auto on helppo laittaa myyntiin nettiin, mutta kaupanteossa kannattaa pitää maalaisjärki mukana ja muistaa riskit, sillä vastapuoli ei aina saata olla rehellinen. Mitä jos auto ei palaakaan koeajolta? Entä jos ostaja ei maksakaan sovittua hintaa?

Vakuutusyhtiö Ifin mukaan ajoneuvovakuutuksiin liittyy joitakin sitkeitä uskomuksia, jotka eivät pidä paikkaansa. Moni esimerkiksi luulee, että jos auton antaa koeajoon ja se katoaa, on kyseessä varkaus, jonka vakuutus korvaa. Tämä ei pidä paikkaansa.

Ifin mukaan ajoneuvovakuutuksista ei yleensä korvata petoksia, kavalluksia tai sopimusrikkomuksia. Jos ostajaehdokas ei koskaan palaa auton kanssa koeajolta, ei kyse ole varkaudesta vaan petoksesta. Myös poliisi tutkii tapauksen petoksena.

Ajoneuvojen varkausvakuutukset korvaavat vahinkoja ainoastaan silloin, kun varastettu ajoneuvo on lukittuna.

– Ajoneuvon antaminen koeajolle perustuu luottamukseen, joten koeajotilanteessa kannattaa olla todella varovainen. Ajoneuvoa luovuttaessa kannattaa aina varmistaa ostajan henkilöllisyys, koska vakuutus ei korvaa ajoneuvoa, jota ei palauteta koeajolta, Ifin laatupäällikkö Solja Varke-Lipponen kertoo.

Henkilöllisyystodistuksesta voi ottaa tarvittaessa valokuvan. Oleellista on myös varmistaa, että ajelulle lähtevällä kuljettajalla on ajokortti.

Auton palautumisen voi varmistaa hyppäämällä itse mukaan koeajolle tai pyytämällä jonkin pantin koeajon ajaksi.

– Ajoneuvoja katoaa koeajolta onneksi hyvin harvoin, mutta myyjän kannattaa kuitenkin tiedostaa riskit. Jos ostajan henkilöllisyys on tiedossa, pienentää se petoksen todennäköisyyttä. Tekijä on myös helpompi saada kiinni, jos ajoneuvo ei palaudukaan koeajolta sovitusti, Varke-Lipponen sanoo.

Vakuutus ei välttämättä korvaa sitäkään, jos kaupat on tehty, muttei sovittua rahasummaa näy. Vakuutukset eivät nimittäin kata saamatta jäänyttä kauppahintaa, jos ostaja on maksuhaluton tai maksukyvytön.

Lähde: If

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.