Outo lakipykälä: Yli 34-vuotias voi ajaa 3-pyöräisellä ilman ajokorttia

Ajokorttilain kummallisuuksiin kuuluvat 2-paikkaiset ja 3-pyöräiset mopot. Ennen vuotta 1985 syntyneet henkilöt voivat ajaa näillä ajoneuvoilla ilman ajokorttia.

Sen sijaan kevyt nelipyörä – eli tutummin mopoauto – vaatii kaikilta ajokortin.

Nähtävillä on nyt ilmiö, jossa kaksi liikenneturvallisuuden kannalta vähän riskialtista ryhmää hankkii koppimopoja. Toisessa ovat henkilöt, jotka eivät täytä ajokortin edellyttämiä terveysvaatimuksia. Toinen ryhmä ovat esimerkiksi rattijuopumuksen takia ajokorttinsa menettäneet.

Markkinavoimat ovat myyntiraon havainneet. Ne kauppaavat aggressiivisesti kolmipyöräisiä koppimopoja. Koukkuna ostajille tarjotaan nimen omaan se lain jättämä reikä, etteivät ennen -85 syntyneet tarvitse tämän ajoneuvon kuljettamiseen ajokorttia.

Ajokorttilain porsaanreikää on vaikea perustella liikenneturvallisuuden näkökulmasta.

Laki siis edellyttää 1. tammikuuta vuonna 1985 ja sen jälkeen syntyneiltä mopon kuljettamiseen ajokorttia. Ennen sitä syntyneet saavat nauttia kortitta ajosta hamaan hautaan asti.

Jokunen on kalmaisen polun jo ehtinyt nauttiakin, joskin koppimopojen osuus kuolemaan johtaneissa kolareissa on jäänyt onneksi vähälle.

Toisaalta tämä on periaatekysymys. Lain outo jäänne sallii kulkupelin ajokunnottomille ja ajokiellossa oleville. Se puolestaan mahdollistaa ajoneuvojen kaikenlaisen markkinoinnin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .