Päälle puettava robotti tulee – Hyundai palkittiin työntekijöiden jaksamista ja terveyttä kohentavasta laitteesta

Autonvalmistaja Hyundai Motor Group on saanut Red Dot -palkinnon päälle puettavasta robotista, jota korealaisyhtiö itse käyttää aktiivisesti tuotantolaitoksillaan.

Exoskeleton eli ulkoinen tukiranka on apuväline, jolla pyritään vähentämään fyysisestä raskaan työn aiheuttamaa kuormitusta.

Hyundain omilla autotehtailla puettavia robottia käytetään työtehtävissä, joissa tietyt työasennot toistuvat usein tai jotakin taakkaa joudutaan nostamaan toistuvasti samoja liikeratoja käyttäen. Esimerkiksi pukeille nostettujen autojen alla erilaisia ruuvauksia ja porauksia tekevät Hyundain työntekijät ovat jo jonkin aikaa käyttäneet puettavia robotteja.

Hyundai sanoo laitteen keventävän merkittävästi monien raskaiden ja staattisten työtehtävien tekemistä. Myös työssä jaksamisen, työperäisten tukielinvaivojen ja työturvallisuuden on todettu paranevan.

Laite on yksinkertaisen näköinen ja kevyt. Se puetaan päälle yhtä helposti kuin selkäreppu. Kuva: Hyundai Motor Group
 

Hyundai ei ole ainoa puettavia robotteja kehittelevä ja käyttävä yhtiö. Hyundain 2,5 kiloa painava VEX on ilmeisesti kuitenkin yleisimmin käytössä oleva malli. Korealaisyhtiöllä on kehitteillä myös kaksi uutta mallia: CEX ja MEX. Pian myyntiin tuleva CEX painaa 1,5 kiloa.

Hyundain puettavien robottien suurin etu kilpailijoiden tuotteisiin verrattuna onkin alhainen paino.

Korealaisyhtiö luottaa puettaviin robotteihin myös bisneksenä. Yhtiö arvioi, että vuonna 2021 myydään 630 000 laitetta. Laitteita on testattu Suomessakin monilla toimialoilla.

Päälle puettavan robotin myyntihinta on Hyundain mukaan keskimäärin 2 200 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.