Pakollinen mopo-opetus alkaa jo kesäkuussa

Laki mopo-opetuksen aloittamisesta jo tämän vuoden kesäkuun alussa vahvistetaan tänään. Hallitus esitti lain vahvistamista torstaina, joten esteitä lain tiellä ei enää ole.

Uusi ajokorttilaki tuo M-luokan ajokortin suorittamiseen pakollisen kuljettajakoulutuksen. Kesäkuun alusta lähtien mopon ja kevyen nelipyörän, kuten mopoauton, kuljettajakoulutus sisältää ajo-opetusta liikenteessä. Aiemmin korttia tavoittelevalle on riittänyt teoriaosuus.

Mopolla suoritettavan M-kortin tutkintovaatimukseksi tulee teoriakokeen lisäksi mopon käsittelykoe. Kevyellä nelipyörällä eli mopoautolla vaatimuksena on lisäksi ajokoe liikenteessä.

Mopokorttiin koulutusta voi antaa opetusluvalla, mopokoulutusluvalla tai autokoulussa. Mopokoulutusluvan voi saada jo 21-vuotiaana, mutta kevyeen nelipyörän opettajan pitää olla vähintään 25-vuotias.

M-luokan ajokortin saa 15-vuotiaana.

Mopolla tai kevyellä nelipyörällä suoritettu koulutus ja tutkinto antavat M-luokassa oikeuden molempien ajoneuvotyyppien kuljettamiseen. Vuonna 2013 M-kortti korvataan uudella ajokorttiluokalla AM. Sen jälkeen kummankin ajoneuvotyypin kuljetusoikeus on suoritettava erikseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.